Main menu

header

956 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

O serie de premiere, drame, comedii și creații lirice originale, în montări moderne și având în distribuții protagoniști renumiți, îmbogățesc repertoriul actualei stagiuni. În continuare, vă prezentăm câteva dintre evenimentele de teatru și operă pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.

„Azilul de moarte”, la Teatrul Bulandra din Capitală

Ce se ascunde în spatele unei realității șocante, cum ne afectează prejudecățile și ce efecte nebănuite are adrenalina după o anumită vârstă, la aceste întrebări răspunde într-o formulă originală o nouă comedie polițistă montată, în premieră națională, pe scena Teatrului „L.S. Bulandra” din București. Pe 21 și 22 octombrie, de la ora 19:00, la Sala „Toma Caragiu”, se joacă primele reprezentații ale piesei „Azilul de moarte”, de Georges Contamin, în regia lui Alexandru Dabija. Intriga se petrece într-un cămin de bătrâni unde timpul trece greu, iar personajele tânjesc după ritmul alert al vieții. Liniștea azilului e tulburată de o crimă învăluită în mister, investigată de politiști fără prea mult succes. Comportamentul eroilor mucaliți, care profită de ocazia aventurii, sporește tensiunea și comicul momentelor, între protagoniști numărându-se Mihai Bisericanu, Dana Dogaru, Manuela Ciucur, Andrei Huțuleac, Rodica Lazăr, Carol Ionescu, Maria Veronica Vârlan, Camelia Maxim și Radu Amzulescu. Replicile comice condimentează jocul intens între victime și criminal, finalul neașteptat demonstrând că aparențele înșeală.

Lumea se transformă: „Am avut o livadă”, în premieră la Teatrul Odeon

O impresionantă avalanșă de emoții, într-o poveste contemporană, cu eroi ai zilelor noastre și problemele lor, este propunerea regizorului Eugen Jebeleanu pentru cel mai nou spectacol montat pe scena Teatrului Odeon din București. Pe 19 și 20 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Majestic, sunt programate primele reprezentații ale piesei „Am avut o livadă”, pe un text de Yann Verburgh, inspirat de ultima operă a lui Cehov, „Livada de vișini”. Într-o viziune modernă piesa ilustrează impactul transformărilor sociale, conflictul dintre generații și evoluția relațiilor de familie în epoca anilor ’90, păstrând sensibilitatea și candoarea personajelor clasice. Ruperea de vechea lume, provocările și între- bările care apar sunt fermecător ilustrate de o echipă de actori de excepție, între care îi amintim pe Niko Becker, Elvira Deatcu, Alina Berzunțeanu, Vlad Bîrzanu, Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Simona Popescu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa și Diana Gheorghian.

Despre dragoste și prietenie: „Un cuplu ciudat”, la Sala Dalles

Universul feminin, plin de contraste, pasiuni, idei fixe și controverse este fabulos reconstituit în comedia „Un cuplu ciudat”, proaspăt intrată în repertoriul bucureștean. În anii ’60, Neil Simon a lansat un scenariu inspirat de lumea bărbaților și abia după 20 de ani a făcut publică această variantă (feminină) a piesei, definind povestea unui grup de prietene din New York, care se întâlnesc săptămânal și vorbesc despre parteneri, relații și viața în cuplu. Lucrurile se schimbă atunci când una dintre ele traversează un divorț complicat și decide să împartă apartamentul cu una dintre prietene. Doar că cele două au personalități și obiceiuri diferite iar relația lor, pavată cu bune intenții, generează un spectaculos șir de conflicte. Într-o comedie alertă, cu replici spumoase și scene năstrușnice îi puteți vedea pe îndrăgiții artiști Ana Odagiu, Nadiana Salagean, Monica Odagiu, Doina Teodoru, Silviu Biriș și Sergiu Costache. „Un cuplu ciudat” (varianta feminină) se joacă în premieră pe 22 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Dalles din Capitală.

Evenimente lirice dedicate Zilei Mondiale a Operei

Marile scene lirice ale țării marchează Ziua Mondială a Operei, sărbătorită pe 25 octombrie, cu producții inedite și invitați de marcă. Astfel, la Iași Opera Națională propune publicului două premiere din repertoriul liric românesc: pe 25 octombrie, de la ora 18:30, puteți vedea în premieră absolută „Făclia de Paști”, de Alexandru Zirra, urmată de premiera operei „O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu. La Cluj-Na- poca, pe 27 și 29 octombrie (ora 18:30), Opera Națională relansează producția „La Fanciulla del West”, de G. Puccini, un spectacol cu invitați prestigioși, precum Daniel Magdal (în rolul lui Dick Johnson), soprana olandeză Gabrielle Mouhlen (eleva celebrei Montserrat Caballé), baritonul Florin Estefan și maestrul David Crescenzi, la pupitrul Orchestrei Operei clujene. De asemenea, pe scena Operei Naționale din București, pe 25 octombrie, puteți vedea, de la ora 19:30, spectacolul liric „Seara franceză”, o selecție a celor mai  frumoase partituri semnate de Bizet, Massenet, Gounod, Donizetti, Satie și alții, în interpretarea soliștilor Operei Naţionale. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.