Main menu

header

956 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Țările Românești au fost hărăzite de Dumnezeu la răscruce strategică de drumuri europene și imperii hămesite. Așa că apărarea pământului străbun a fost cea mai importantă preocupare a locuitorilor de pe meleagurile noastre. Pentru „pază și protecție”, cum sună un vechi slogan, în Moldova au fost construite mănăstiri cu ziduri de fortăreață, înalte și puternice. În Transilvania s-au ridicat cetăți rurale care ofereau și condiții de locuit pe lângă cele militare. Iar în Țara Românească, cu precădere în Oltenia, caracteristice au fost culele.  

În turcește, „kule” înseamnă „turn”

Termenul derivă din cuvântul turcesc „kule”, care înseamnă „turn”. În arhitectura românească, definește un „tip de locuință fortificată, cu volumetrie simplă și compactă, cu plan pătrat sau dreptunghiular, având două sau trei niveluri, cu rol de apărare și de veghe, dar și de locuire”. Culele au apărut pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, din nevoia de apărare a boierimii rurale de incursiunile bandelor de turci de la sud de Dunăre. Intervalul de maximă „înflorire” au fost cele 40 de domnii fanariote din Țara Românească, cele mai recente fiind ridicate, însă, la începutul secolului al XIX-lea. Amplasate în puncte strategice, cu precădere în zonele deluroase, în afara localităților, culele formau lanțuri de semnalizare a pericolelor.

La Măldărești se găsesc cele mai vechi și bine păstrate

În prezent mai există 27 de cule, în județele Argeș (6), Dolj (3), Gorj (8), Mehedinți (3), Olt (1), Teleorman (1) și Vâlcea (5). O parte abandonate ruinării, dar și unele în stare bună. Cule reprezentative, restaurate și puse în valoare se află la Mioveni (Argeș), Cernătești și Brabova (Dolj), Curtişoara (Gorj), Măldărești și Bujoreni (Vâlcea). Două dintre cele mai vechi și mai bine păstrate - Cula Duca și Cula Greceanu - se află la Măldărești, fostă moșie a boierilor Maldăr, și sunt integrate în Complexul Muzeal Măldărești, din care mai face parte și Casa memorială „I.G. Duca”. La Măldărești se poate ajunge foarte ușor, fiind la doar câțiva kilometri de Horezu, unde se află Mănăstirea Hurezi, într-o zonă extraordinară a Olteniei de sub munte.

Culele sunt turnuri cu pereți groși din piatră, cu ferestre mici și metereze, cu ușă de acces la nivelul parterului puternic întărită și numeroase ascunzători. Parterul era depozit, etajele erau locuințe. Scara spre nivelurile superioare este bine protejată în interiorul clădirii