Main menu

header

957 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Umanitate, speranță, manifest, satiră și romantism, despre toate acestea artiști de excepție ne amintesc cu mult farmec și inventivitate în noile producții și spectacolele de gală programate în această săptămână, dintre care vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți.

Claudiu Bleonț este Regina-mamă, în „Gertrude”, la TNB

După o absență de peste un deceniu, regizorul Silviu Purcărete revine la Teatrul Național din Capitală cu un proiect-eveniment. Pe 29 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Studio, se joacă în premieră absolută spectacolul „Gertrude”, de Radu F. Alexandru. Textul reinterpretează din perspective diferite drama prințului danez Hamlet, Gertrude (Regina-mamă) reprezentând personajul diabolic din centrul acțiunii bazate pe adulter, minciună, crimă și lupta pentru putere. Într-o viziune originală, Silviu Purcărete propune publicului o interpretare exclusiv masculină, aducând pe scenă o echipă de actori remarcabili. Astfel, între protagoniști îi veți putea vedea pe Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Marius Bodochi, Paul Chiribuță și Marius Manole - în rolul lui Hamlet, eroinele principale (Regina Gertrude și Ofelia), fiind interpretate de Claudiu Bleonț și Lari Giorgescu. Următoarele reprezentații pot fi văzute pe 9 și 22 noiembrie, la Teatrul Național din Capitală.

Războiul din spatele scenei: „A fi sau a nu fi”, la Teatrul de Comedie din Capitală

Relația magică a artistului cu publicul său și rolul important al satirei în momentele marilor crize sociale sunt ingenios abordate într-o nouă producție lansată pe scena Teatrului de Comedie din București. Pe 28 octombrie, de la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan”, se joacă în avanpremieră spectacolul „A fi sau a nu fi”, de Nick Whitby, în regia lui Vlad Massaci. Textul (inspirat de filmul celebru realizat de Ernst Lubitsch) spune povestea unui teatru din Varșovia, transformat în sediu al Gestapoului în timpul războiului. Cu mult umor și ironie, autorul descrie atât lumea colorată din culisele instituției, cu bârfele „de cabină”, pasiunile și relațiile oamenilor de teatru, cât și reacțiile lor în confruntarea cu ideologia ostilă, cenzura, servilismul și regulile absurde ale naziștilor. Satira creează partituri ofertante, care subliniază solidaritatea umană și generozitatea artiștilor, între protagoniști numărându-se Ilona Brezoianu, Liviu Pintileasa, Răzvan Krem Alexe, Alex Conovaru, Sorin Miron, Angel Popescu, Andreea Samson și Tudor Palade. Următoarea reprezentație este programată pe 11 noiembrie.

Filmul românesc intrat în competiția pentru Oscar, pe marile ecrane: „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”

Situații dramatice sau comice, inspirate din realitatea contemporană, sunt ingenios exploatate în pelicula „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, producție seleționată să reprezinte România la ediția 2024 a premiilor Oscar. Filmul regizorului Radu Jude abordează critic teme sensibile, precum: exploatarea, compromisul pentru supraviețuire, abuzurile și cinismul din societatea românească. Pelicula spune povestea Angelei, o tânără cu un job care o dezgustă și o relație toxică în amor, care își petrece cea mai mare parte din zi în traficul din București, aflată la limita burnoutului, care refulează în mediul online prin intermediul unui personaj imaginar. Din distribuție fac parte Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Nina Hoss, Dorina Lazăr, Şerban Pavlu, Andi Vasluianu, Nicodim Ungureanu și Rodica Negrea. Filmul este un avertisment pentru public, un gest curajos care aduce în fața societății o oglindă imaginară care îi arată cu nonșalanță toate detaliile care o urâțesc. „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, premiat cu Leopardul de argint la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, poate fi vizionat din 27 octombrie pe marile ecrane din întreaga țară.

Concert Aniversar „Ducu Bertzi - 50 de ani de carieră”, la TNB

De cinci decenii încântă generații cu cântecele sale, creează momente unice și îi face pe români, oriunde s-ar afla ei, să fie mândri de originea și tradițiile lor. Este vorba despre îndrăgitul cantautor Ducu Bertzi, care va marca o jumătate de secol de carieră muzicală alături de prietenii și de fanii săi, în cadrul Concertului Aniversar „Ducu Bertzi - 50 de ani de carieră”, găzduit pe 1 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național din Capitală. Pe scenă vor urca protagoniști de seamă, actori și muzicieni renumiți, precum Iris, Dan Bittman, Horațiu Mălăele, Mircea Vintilă, formația TVA, Maria Răducanu, Marius Bațu, Mihai Neniță, alături de Ducu Bertzi & Friends. Publicul va avea ocazia să descopere piese celebre, precum „Când s-o-mpărțit norocu’”, „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Săracă inima me” sau „Floare de colț”, în interpretări inedite, alături de o serie de momente surpriză, potrivite la ceas aniversar. Gazda evenimentului va fi Liana Stanciu.