Main menu

header

959 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Nostalgia după anii 1990 pare să nu se încheie curând în ceea ce privește reflectarea în modă, de la machiajul plin de strălucire la părul cu volum și reintrarea în prim-plan a jachetelor scurte. În tot acest tablou, piesa emblematică a relaxării acelor timpuri de belșug, după atmosfera cărora tânjesc milioane de oameni, este pantalonul cargo, etalat deopotrivă de staruri ca Hailey Bieber sau personalități publice ca Prințesa de Wales.

Conferă un aspect plin de farmec, ultramodern

În ultimele sezoane, moda s-a întors cu toată fața spre simbolistica anilor 1990, de la revenirea topurilor cu logo, a pantalonilor scurți, a rochiilor slip cu bretele și până la pantalonii cargo, promovați cândva de trupa All Saints sau de Gwen Stefani, iar astăzi puși în valoare de Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Jennifer Lopez, Rihanna și chiar de Kate, Prințesa de Wales. Primul motiv este cel mai evident - dată fiind forma unică a acestor piese, se simte relaxarea de la distanță. Mai departe, pantalonii cargo sunt o adevărată emblemă a stilului lejer de stradă (Street), iar atunci când sunt potriviți corect cu celelalte piese ale ansamblului, pot oferi un aspect plin de farmec și ultramodern. În prezent, mai toate marile case de modă au prezentat în colecțiile recente acest model de pantalon, ceea ce nu a făcut decât să-l confirme în poziția de trend major de fashion.

Kaki, bej, caramel, albastru denim…

959 28 2Există o gamă întreagă de modele de pantaloni cargo în noile colecții Balmain, Off-White, Ganni, Mango, Arket, Stella McCartney, Coperni, Miu Miu și Cos, acestea fiind doar câteva exemple de branduri care au abordat stilul. Sunt disponibile pentru toate tipurile de siluetă și pentru majoritatea momentelor și ocaziilor de peste zi versiuni ultracasual, din denim, modele croite special pentru ținutele de birou și variante din piele, pentru ieșirile nocturne în cluburi unde dansul este pe primul loc, iar acești pantaloni sunt exact ceea ce trebuie pentru o seară memorabilă. Practic, modelul cargo poate fi îmbrăcat deopotrivă cu o cămașă de mătase, o bluză simplă, un tricoul alb sau o piesă de tricot. Ușori și versatili, foarte la modă, potriviți pentru toate sezoanele, pantalonii cargo cunosc o revenire de invidiat, cu atât mai mult cu cât pot fi kaki, bej, caramel sau albastru denim.

Variante stilate, minimaliste

959 28 3Modelele de pantaloni cargo kaki, care erau atât de populare în trupele de fete ale anilor 1990, dau tonul modei 2023, în variante mai stilate și mai minimaliste. Sienna Miller a apărut la o petrecere din New York purtând o pereche de pantaloni cargo crem, cu detalii ca buzunarele stilizate, la care a adăugat o pereche de pantofi clasici din piele și un trenci - ținuta a fost considerată de specialiști stilată și originală, tocmai grație pantalonilor cargo. De asemenea, Hailey Bieber, o adevărată regină a pantalonilor cargo, îi afișează deseori, împodobiți cu detalii nostalgice, cum ar fi buzunarele jumbo sau tivurile cu șnur. Mare promotoare a anilor 1990 prin vestimentație, vedeta poartă acești pantaloni cu jachete bomber din piele, supradimensionate, și mocasini. În ceea ce o privește, frumoasa Emily Ratajkowski „împerechează” pantalonii cargo clasici, kaki, cu un mic top într-o nuanță aprinsă și pantofi sport. Iar atunci când se dorește ridicarea unei ținute cu pantaloni cargo la rang de eleganță, inspirația poate veni tot de la vedete, care i-au îmbrăcat împreună cu haine din blană. Ansamblul în culori neutre, completat cu un tricou în nuanțe de ciupercă și o geantă de mână cu imprimeu zebră, a făcut ținuta memorabilă.

Cu topuri și veste strălucitoare, alungă melancolia

959 28 4Pantalonii cargo din denim sunt poate cel mai simplu mod prin care cineva poate încerca pentru prima dată pantalonii cargo. În combinație cu un tricou alb, simplu, pantofi sport și o geantă de umăr în stilul anilor 1990, ținuta cucerește prin lejeritate și confort. În același timp, versatilii pantaloni cargo pot fi și minimaliști - dovadă ansamblul etalat de Lori Harvey, cu o astfel de piesă croită pe înalt. De altfel, nici starleta Kim Kardashian nu a rezistat în fața farmecului pantalonilor cargo, optând de obicei pentru o variantă cu o croială moale și o mulțime de buzunare. Pe de altă parte, pantalonii cargo devin elementul central al unei ținute de excepție atunci când sunt combinați cu o vestă croșetată, în culori strălucitoare sau cu detalii vibrante, ori cu un top vesel, cu model, ceea ce este de natură să înlăture pe loc melancolia zilelor reci și mohorâte. Pentru și mai multă vivacitate, ansamblul vestimentar poate fi completat cu un blazer, o geantă cu mâner superior și încălțăminte cu toc.

Fac silueta să arate mai subțire

959 28 5Ceea ce face din pantalonii cargo o alegere atât de apreciată este versatilitatea care se referă la proporțiile ansamblului final - de la combinații cu topuri strâmte și scurte la completarea cu jachete supradimensionate și buzunare XL, nimic nu pare nelalocul său în combinație cu acești pantaloni. Singurul reper fix rămâne, totuși, accesoriul care amintește de anii 1990, iar acesta poate fi o jachetă scurtă din piele sau o poșetă de umăr. În același timp, pentru un weekend de poveste, pantalonii cargo pot fi piesa centrală a unui ansamblu care include un pulover și pantofii sport preferați, ținută care poate avea în loc, pentru vremea caldă, tricou și sandale alături de aceiași pantaloni cargo. Pe de altă parte, modelele pe care le propun designerii descurajează orice clișeu de gândire care consideră că pantalonii cargo „îngrașă”: variantele elegante, cu pliuri și buzunare aplicate strategic, au chiar efectul contrar, fac silueta să arate mai subțire și, în plus, sunt foarte lejeri.

„Revenirea în prim-plan a pantalonilor cargo ilustrează nostalgia după anii 1990, în jurul cărora gravitează reprezentanții Generației Z“ (stilist Liz Teich, New York)

Declaraţie de nonconformism şi originalitate

Realizați din bumbac, amestec de stofă de lână, denim sau piele, pantalonii cargo sunt o excelentă alegere pentru o ținută office. Cu linie conică a picioarelor, cu talie marcată, în culori neutre, aceste piese sunt și o interpretare atemporală a stilului anilor 1990 și, totodată, un ansamblu vestimentar care transmite mesajul că persoana care poartă pantaloni cargo are mintea deschisă, este puternică, rezistentă și nonșalantă, mai ales că supranumele acestor pantaloni este „de luptă”. În plus, modelele cu talie înaltă și mijlocul marcat de o curea lată conferă o imagine foarte modernă, în special combinați cu încălțămintea supradimensionată care a cucerit deja stilul Street și care pare să nu fi avut nevoie decât de pantalonii cargo pentru a constitui împreună una dintre cele mai puternice declarații de nonconformism și originalitate care se pot observa în ținutele momentului.