Main menu

header

960 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

La peste 25 de ani de la prima apariție a celebrului Pokemon, aceste simboluri au invadat fiecare zonă a culturii pop, de la cărți la jocuri pe computer, emisiuni tv, filme și tot felul de obiecte de colecție. De aici până la obsesii și bizarerii legate de Pokemon nu a mai fost decât un pas.

Organizația Peta a creat o variantă concurentă

La nivelul său cel mai de bază, Pokemon este un joc care implică oameni, adesea copii, care capturează animale și le forțează să participe la lupte. Jocul și serialul tv arată legăturile care se dezvoltă între Pokemoni și antrenorii lor. Aici a intervenit celebra organizație pentru apărarea drepturilor animalelor Peta, care a protestat imediat față de cruzimea - chiar și virtuală - implicată de Pokemon. Organizația a mers chiar mai departe și a lansat propriul joc, numit „Pokemon: Black and Blue”, care trebuia să-i învețe pe copii că, în loc să-i „prindă pe toți”, ar trebui să-i „elibereze pe toți”. Când a apărut Pokemon Go, Peta a anunțat că niciun astfel de personaj nu poate fi prins pe proprietatea sa.

Interdicție de la nivel înalt în Arabia Saudită

La nivelul foarte înalt al Marelui Muftiu al Arabiei Saudite, una dintre cele mai puternice figuri ale națiunii, s-a emis un edict împotriva unui nou „inamic periculos, dușmanul țării”: Pokemon. Unul dintre motive era repetarea termenului „evoluție” în interiorul și în afara jocului. În ciuda faptului că nu are nimic de-a face cu ceea ce un om de știință ar înțelege prin acest cuvânt, doar simpla mențiune este suficientă pentru a face jocul numai bun de interzis. De altfel, interdicția a fost „boicotată”, mulți cetățeni ai Arabiei Saudite descărcând Pokemon Go și aducând jocul direct pe străzile țării. Deși jocul a fost interzis oficial, jucătorii au găsit modalități de a-l descărca… ilegal.

Un proces de 60 de milioane de dolari

Uri Geller este faimos în toată lumea pentru faptul că poate îndoi o lingură de metal cu puterea minții. Geller a fost foarte revoltat de faptul că unul dintre Pokemoni, cunoscut în limba engleză drept Kadabra, Pokemonul cu puteri paranormale, mânuiește… linguri ca un semn al puterii sale. Geller a intentat un proces de 60 de milioane de dolari împotriva companiei care a lansat Pokemon, Nintendo, susținând că i s-a furat identitatea și a fost transformat într-o „figură întunecată”. Ca răspuns, Nintendo a eliminat Kadabra din joc în întreaga lume. Dar nici asta nu i-a fost pe plac lui Geller, care „a întors-o”: a renunțat la proces și la pretențiile financiare și și-a dat „binecuvântarea” pentru personajul Kadabra.

„Monstruleți” în… Muzeul Holocaustului

Pokemon Go este un joc cu realitate augmentată care permite utilizatorilor să vâneze Pokemoni pe fundalul lumii reale. Când a fost lansat, a fost un succes imediat, global. Automat au apărut Pokestop-uri, de unde puteau fi achiziționate tot felul de „delicii” ale jocului. Dar nu toate aceste puncte s-au aflat în spațiile potrivite - comerțul a trecut dincolo de o „linie roșie” atunci când s-au deschis trei astfel de puncte printre expozițiile teribile din Muzeul Holocaustului, din Washington.

Escrocherii dovedite, dar… ignorate

În vremuri de criză, anumite mărfuri cresc întotdeauna în valoare. Cărțile Pokemon au crescut vertiginos în valoare - și imediat, și numărul de escrocherii asociate cu acestea. Chris Camillo a cumpărat cărțile pentru că a studiat piața și a considerat că sunt bani de făcut. Un singur Charizard costă peste 200.000 de dolari și cu siguranță există câteva cărți care pot valora o avere. Profitând de „trend”, Camillo, în direct pe YouTube, a făcut o tranzacție de 375.000 de dolari cu o cutie nedeschisă de cărți Pokemon care ar fi trebuit să fie plină cu rarități. Deși în interior nu era deloc ceea ce se pretindea, culmea este că escrocul a rămas cu banii, iar episodul nu i-a învățat minte chiar pe toți: există în continuare persoane care aruncă bani pe elementele jocului și nu obțin ceea ce își doresc.

Un episod de isterie în masă

Pokemon Electric Soldier Porygon este o scenă de sechestru cu încetinitorul. În seara zilei de 16 decembrie 1997, câteva milioane de copii japonezi s-au așezat să urmărească un episod din Pokemon la televizor. Episodul „Denno Senshi Porygon” transporta personajele din serial într-o lume virtuală, care ilustra o luptă. La un moment dat, ecranul s-a luminat cu imagini intermitente în roșu și albastru, iar câteva clipe mai târziu, numeroși copii au început să se prăbușească. Este cunoscut faptul că luminile intermitente pot provoca episoade de convulsii la persoanele cu epilepsie fotosensibilă, dar victime ale imaginilor au fost și micuți sănătoși. Vestea despre reacțiile acestora s-a răspândit și a doua zi, când mai mulți copii au vizionat episodul, convulsiile s-au repetat. Dat fiind faptul că un studiu ulterior a constatat că majoritatea persoanelor care au avut convulsii în timp ce urmăreau episodul Pokemon nu au raportat alte simptome la trei ani după difuzarea imaginilor, s-a considerat că fusese vorba despre un episod de isterie în masă.

Jucători împușcați și tâlhăriți

Pokemon Go a avut un mare succes. Milioane de oameni au descărcat aplicația și mulți și-au făcut prieteni noi când au vânat Pokemon împreună, - unii chiar și-au găsit parteneri de viață, alții au scăzut în greutate, iar în cazul unora s-au înregistrat diminuări ale depresiei. Printre toate aceste vești bune și-au făcut loc și tragediile. Prima moarte atribuită Pokemon a unui bărbat din San Francisco, împușcat în timp ce se juca, noaptea târziu. Alți jucători au fost împușcați când au pătruns pe proprietăți private pentru a prinde Pokemoni foarte rari. De asemenea, s-a dovedit că plimbarea permanentă cu ochii pe telefon face din jucători ținte pentru tâlhari și victime ale accidentelor rutiere. Dar nimic nu a părut să oprească obsesia globală - un jucător distras a avut ghinionul să lovească o mașină de poliție în timp ce juca… la volan.

Un studiu al potențialelor daune cauzate de joc a arătat că numai Pokemon Go a cauzat daune de până la 7 miliarde de dolari și a provocat sute de decese

Legende urbane legate de ocultism

Anumiți creștini fervenți au subliniat nenumăratele moduri prin care Pokemon are legătură cu simbolurile satanei. De exemplu, s-a susținut că Pokemonii au fost special concepuți pentru a arăta ca demonii din cărțile medievale folosite de vrăjitoare, iar alte voci au promovat ideea că Pokemonii chiar sunt demoni. Inclusiv unii pastori au intrat în această retorică, afirmând că Pokemonii îi determină pe copii să cerceteze aspecte ale ocultismului. Firește, s-au născut și legendele urbane care afirmă că s-ar fi dovedit natura demonică a Pokemon sau că muzica înfricoșătoare auzită în joc i-a determinat pe unii să se sinucidă. Odată cu lansarea Pokemon Go, un pastor a considerat că „această tehnologie va fi folosită de dușmanii Crucii pentru a ținti, a localiza și a executa creștini”.