Main menu

header

960 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Apă sărată, cu proprietăți terapeutice, nămol „reparator”, toate cele mai ieftine decât în stațiunile de pe litoralul Mării Negre. Tentant, nu? Mai ales pentru regățenii din sudul țării. Pentru că este la 54 km sud-est de București, pe DN4, spre Oltenița (la doar 12 km).

Concurență mare pentru... Techirghiol!

Lacul Valea Roșie are 14 ha, s-a format natural, aproape de comuna Mitreni, județul Călărași, aflată pe mal de „Argeș în jos, pe un mal frumos”, vorba legendei. An de an merg acolo mii de turiști, atrași de frumusețea zonei, dar, mai ales, de nămolul sapropelic și apa sărată, sodică, sulfuroasă, cu efect terapeutic. Bogăția piscicolă a lacului, mai ales în carași, crapi românești și fitofagi, întregesc tentația pentru pasionații de pescuit și... povești pescărești!

Poftiți în codrul des din câmpie prin... tunel!

Și sigur, pentru toți turiștii, o tentație este și pădurea Ciornuleasa, rezervaţie naturală unică în spaţiul Bărăganului. Foarte deasă încă - grăbiți-vă s-o mai prindeți așa! -, coronamentul copacilor de pe o parte şi de pe cealaltă a drumului unindu-se vara în cele mai multe locuri pentru a da senzaţia de tunel. Pe o suprafață de 73,2 hectare, această pădure de tip şleau de câmpie, cu numeroase elemente sudice, este constituită din stejar, stejar brumăriu, carpen, tei, cărpiniţă, frasin pufos, ulm și chiar vişin turcesc. Acest codru des din cea mai mare câmpie a României este „casa” unor stejari şi frasini seculari, cu vârste de peste 130 de ani, ca și a unui fond cinegetic bogat în iepuri, mistreţi, căprioare şi fazani. Atenție: în pădurea Ciornuleasa, Nicolae Ceaușescu a doborât recordul naţional la trofee de mistreţ, neegalat până în zilele noastre, cu un exemplar excepțional, de peste 300 kg.

Cercetările arheologice de la Mitreni au scos la lumină vestigii care atestă că satul a fost locuit din preistorie. La marginea sa de sud-vest, lângă linia ferată Bucureşti-Olteniţa, au fost descoperite ruinele unei aşezări din epoca bronzului. În vatra satului sunt atestate urme de locuire din secolele IX-X, din vechea civilizaţie românească Dridu. Iar la marginea de sud a satului, pe partea dreaptă a şoselei care merge la Valea Roşie, se află vestigiile unui sat medieval care nu este menţionat în documentele vremii