Main menu

header

975 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

De la ciudat până la de-a dreptul uluitor, unele contracte conțin clauze care depășesc nu doar limitele normalului, dar și pe cele ale imaginarului. 

Trupa Van Halen și bomboanele

Idoli ai muzicii rock în anii 1980, membrii celebrei trupe Van Halen au avut o problemă cu bomboanele M&M’s - nu le suportau pe cele de culoare maro. Așa că în contractele pe care le-au semnat pentru concerte au prevăzut în mod expres să nu cumva să se strecoare vreo bomboană de această culoare în bolurile omniprezente. Pe de altă parte, aceasta a fost o modalitate prin care membrii faimoasei trupe s-au asigurat că multitudinea de cerințe pe care le stipulau erau și respectate, până la cel mai mic detaliu.

Custodia animalelor de companie

975 28 2Divorțul poate prinde în focul încrucișat al despărțirilor zgomotoase animale de companie care cândva au adus bucurie în cuplu. Scandalurile privind custodia animalelor de companie au devenit cel mai recent capitol din saga despărțirilor, iar în lumea dură a contractelor prin care se oficializează despărțirile, în care fiecare detaliu este disecat, s-a ajuns până acolo încât să fie nevoie de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic la capitolul animale de companie. Cupluri și oameni obișnuiți au luptat „cu ghearele și cu dinții” pentru a obține custodia patrupedelor, contractele aferente ajungând de foarte multe ori în fața judecătorilor.

Casa bântuită

975 28 3În contractele imobiliare există clauze care țin și de… paranormal, ale căror efecte se resimt din plin în lumea reală. Unii vânzători de proprietăți includ clauze care dezvăluie dacă imobilul este bântuit de spirite. O parte dintre aceștia chiar cred asta, alții sunt doar răutăcioși, iar alții… n-au avut încotro - este faimos cazul în care un vânzător a fost nevoit să dea avansul înapoi după ce clientul potențial a pretins că în casă se aud scârțâituri și gemete ciudate la miezul nopții. Nu în ultimul rând, există și proprietari care cred că poate fi amuzant să pună în contractul de vânzare o clauză care include o astfel de ipoteză…

Apocalipsa zombie

975 28 4În lumea clauzelor contractuale bizare, cea a apocalipsei zombie iese în evidență ca o prevedere pentru după sfârșitul lumii. Această prevedere, deseori respinsă ca un produs al imaginației hiperactive, este totuși inclusă în unele contracte, uneori cu detalierea procedurilor de urmat, care eliberează ambele părți de obligații în cazul în care un eveniment extraordinar ca apariția mâncătorilor de oameni după Apocalipsă împiedică în mod direct una sau ambele semnatare să execute contractul. Potrivit experților, acest tip de clauză poate fi o recunoaștere practică a faptului că inclusiv în mijlocul haosului, afacerile trebuie să continue.

Părul angajaților Walt Disney Company

975 28 5The Walt Disney Company a devenit faimoasă (și) pentru anumite clauze contractuale pentru angajații care erau obligați să respecte norme stricte de aspect și de… îngrijire personală. Părul în special trebuia să fie întotdeauna strălucitor și foarte ordonat, fără anumite culori și fără stiluri care să iasă dintr-un anume tipic agreat - clasic, conservator. Interesant este faptul că Disney nu a fost singurul caz - mai multe companii aeriene au devenit cunoscute prin impunerea cu ajutorul clauzelor contractuale ale unor politici stricte de îngrijire, asigurându-se că părul însoțitorilor de bord este „impecabil”.

„În tot Universul și în perpetuitate”

975 28 6Ca și cum ar fi nemuritori și cosmici, unii oameni introduc în contracte clauze care conțin termenii „în tot Universul și în perpetuitate”. Această formulare este prezentă în tot felul de înțelegeri contractuale, de la vânzarea de bunuri până la drepturile de proprietate intelectuală. Intenția introducerii termenilor este aceea de a sublinia negru pe alb că drepturile și responsabilitățile contractuale se extind pe termen nelimitat și în spațiul de dincolo de Terra. Deși poate părea o glumă, aceste contracte leagă părțile la obligații care, teoretic, acoperă întregul cosmos, chiar dacă eventuala punere în practică a acestei clauze ar putea părea fără soluție.

Cui să-i „revină”… bona copiilor!

Unele dintre cele mai bizare clauze se găsesc în contractele prenupțiale. Iar dintre acestea se detașează net cele referitoare la potențiala infidelitate viitoare. Mai precis, îndrăgostiți pe punctul de a-și jura iubire eternă au grijă să stabilească și urmările unei potențiale trădări, de la sancțiuni financiare până la modificări de distribuție a activelor. Astfel de contracte au semnat cuplurile Jessica Biel și Justin Timberlake sau Michael Douglas și Catherine Zeta-Jones. De asemenea, contractele prenupțiale conțin clauze care le interzic soțiilor să se îngrașe, care acordă „prime” substanțiale soțiilor pentru fiecare copil pe care îl aduc pe lume, care „reglementează” cât de frecvente ar trebui să fie relațiile sexuale, cât timp pentru sine poate să-și permită un partener sau chiar cui să-i „revină”… bona copiilor în caz de divorț!

iTunes și fabricarea armelor biologice și nucleare

975 28 7„Îngropată” în labirintul acordurilor de licență, pentru utilizatorul final de la Apple există o prevedere care amintește semnatarilor că nu pot folosi produsele faimosului brand pentru a fabrica… arme de distrugere în masă! În acordul amplasat între paragrafele de termeni și condiții, pe care nu le verifică aproape nimeni, se menționează: „Sunteți de acord că nu veți folosi produsul iTunes pentru a crea rachete și arme biologice, chimice sau nucleare”. Apple nu vrea să „spună” prin această clauză că redarea muzicii se poate transforma într-o armă, ci transmite, în mod sofisticat, că brandul este pe deplin implicat în utilizarea responsabilă a produselor sale și se conformează reglementărior internaționale.

GameStation le-a pus clienților care au plasat o comandă pe site la 1 aprilie 2010 o clauză pe care n-au citit-o 7.500 de oameni: „Sunteți de acord să vă predați sufletul nemuritor și orice pretenție pe care o puteți avea asupra acestuia în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea notificării scrise de la gamesation.co.uk“. Ulterior, compania a renunțat la bizara clauză

„Bilet de voie“ pentru Michael Jordan să… joace baschet!

975 28 8Michael Jordan nu mai are nevoie de prezentare aproape nicăieri pe planeta care l-a supranumit cu drag „Air Mike”. Legendarul sportiv a făcut baschetul profesionist să pară o joacă, iar brandul de încălțăminte pe care l-a promovat, Nike, a fost mândrul posesor al unui contract unic. Dacă pe de o parte este lesne de înțeles că uriașe interese financiare și de imagine ar fi determinat Nike să-i impună lui Jordan clauze care să-l țină la adăpost cât mai mult timp de accidentări sau de alte feluri de incidente inerente în sport, compania a făcut exact pe dos: prin intermediul clauzei „din dragoste pentru joc”, inegalabilul Michael Jordan a avut „bilet de voie” să joace baschet oriunde, la orice nivel de echipă, la orice eveniment și oricând.