de Roxana-Ioana Ancuța
Creatoare de frumos, iubitoare de natură, Rodica Savici (medalion) are 47 de ani și a renunțat la un job de 15 ani de consilier în vânzări pentru a se ocupa exclusiv de crearea colierelor din mărgele. Bijuteriile ei sunt în mare parte concepute în relief, sau 3D, cum îi place să le mai spună, foarte asemănătoare florilor reale. În rândurile de mai jos, descoperiţi cum iau naştere adevărate opere de artă care au necesitat, în unele cazuri, până la 300 de ore de lucru.
Declarație despre încrederea în sine
- Ce reprezintă, în primul rând, colierele statement?
- După cum spune și numele, colierele statement (n.r. - „declaraţie” în engleză) sunt coliere impunătoare, masive, care atrag toate privirile și „fac o declarație” despre cea care poartă o asemenea bijuterie. Declarație despre dorința de a ieși în evidență, despre încrederea în propria persoană, despre putere, despre personalitatea exuberantă sau nonconformistă, uneori despre statutul social al doamnei respective. Ele pot avea mai multe stiluri: clasic, vintage, romantic, Art Nouveau etc. și transformă întotdeauna chiar și cea mai banală ținută într-una fabuloasă.
- Cum v-ați descoperit pasiunea pentru crearea de bijuterii din mărgele?
- A început ca un hobby, pe lângă jobul de zi cu zi, cu aproximativ 10 ani în urmă. Eram consilier vânzări la o firmă producătoare de tâmplărie PVC și în biroul meu a intrat o doamnă care avea câteva brățări de vânzare. Erau modele simple (așa mi se par acum), dar mi-au plăcut atât de mult și m-a văzut atât de entuziasmată, încât s-a oferit să mă învețe și pe mine. A doua zi a venit dumneaei cu mărgele, ace, fire… dânsa îmi spunea ce să fac, iar eu executam și scriam. Mi-am luat notițe ca la clasa întâia! Mai am și acum caietul respectiv și prima brățară făcută de mine. A fost pur și simplu dragoste la prima vedere!
- Ce materiale preferați să utilizați în creația bijuteriilor și de ce?
- Am început cu mărgele de nisip chinezești, neștiind diferențele între diverse mărci. Acum lucrez cu mărgele japoneze sau ceheşti, mult mai calitative. Dar utilizez câteodată și diverse cristale sau chiar pietre semiprețioase, în funcție de proiectul la care lucrez.
„Îţi dă impresia că sunt create în relief”
- La ce modele de coliere v-aţi oprit?
- Cele mai multe dintre colierele mele iau forma florilor.
- Există vreo poveste sau semnificație specială în spatele designului cu flori?
- În primul rând, eu sunt o mare iubitoare de flori. Am foarte multe flori și îmi place să le îngrijesc, iar ele mă răsplătesc cu frumusețea lor, unele cu parfumul lor… și chiar cu inspirație pentru bijuteriile mele. La început cred că a fost doar o ambiție personală. Vedeam pe net fotografii cu niște coliere absolut senzaționale și mă gândeam atunci că eu nu voi reuși să fac așa ceva vreodată. Dar a fost suficient până am făcut primul colier cu flori și de atunci am știut că asta voi face tot restul vieții. Încă mă simt fascinată să văd cum crește în mâinile mele o petală și apoi o floare, să încerc să le reproduc cât mai fidel, astfel dând impresia că este în relief sau 3D, cum îi place mie să mai spun. Nu cred că există ceva mai frumos decât florile pe lumea asta!
- Ce înseamnă, de fapt, flori 3D?
- Expresia „flori 3D” se referă la faptul că nu sunt plate, ca o fotografie. Fiecare petală este creată separat, iar după ce am toate petalele gata, le cos între ele, rezultând o floare tridimensională, în relief, asemenea unei flori reale.
- Cum transformați mărgelele într-o bijuterie?
- La colierele cu flori 3D fiecare petală e creată separat, fiecare frunză… și separat baza pe care vin montate. Abia la final le unesc pentru a forma floarea și montez totul pe bază. E un proces migălos, fiecare mărgică e cusută individual pentru a forma o petală sau o frunză și o singură mărgea pusă greșit poate strica munca de câteva ore. Îmi folosesc imaginația foarte mult, astfel că nici o petală dintr-o floare nu e identică 100% cu cealaltă.
„Am lucrat aproximativ 300 de ore la o piesă”
- Există o tehnică sau un stil specific pe care l-ați dezvoltat în timpul lucrului cu mărgele?
- Folosesc mai multe tehnici, care nu sunt inventate de mine. Bijuteriile din mărgele au fost create de foarte mulți ani, dar au mai evoluat în timp metodele și s-au diversificat (uneori și în funcție de anumite zone geografice și popoarele de acolo). O particularitate a mea ar fi că acum nu mai lucrez după scheme, cele mai multe petale sunt lucrate freestyle, adică îmi urmez instinctul și imaginația, dar aplicând o tehnică de bază. Iar rezultatul este o floare care deși este foarte similară unei alte flori create înainte, nu va fi niciodată identică 100% cu aceasta.
- Care a fost cea mai complexă bijuterie pe care ați creat-o?
- Cea mai complexă bijuterie pe care am creat-o este colierul „Ochii lui Argus”, păunul cu care am participat la un concurs internaţional de bijuterii din mărgele, Battle of the Beadsmith, în 2021. Am lucrat la el aproape 300 de ore în total, pe parcursul a două luni și jumătate. Fiecare pană din coada păunului a fost creată separat, capul și gâtul separat, apoi montate împreună. A fost singurul colier la care mi-am făcut o schiță înainte, un desen pe care să îl transpun ulterior în mărgele.
- În rest, în cât timp realizați un colier?
- Nu e un timp standard, depinde foarte mult de complexitatea modelului. Un colier simplu, cu motive populare, poate fi gata în câteva ore. La un colier cu flori 3D lucrez poate chiar și două-trei săptămâni dacă este unul mai elaborat sau cu mai multe flori.
„Natura e o sursă inepuizabilă de inspiraţie!“
- De unde vă inspirați pentru a vă menține creativitatea și a aduce mereu ceva nou în designurile alese?
- Cel mai mult îmi iau inspirația din natură, de la florile mele, de la florile de pe câmp sau de pe la porțile vecinilor. Uneori studiez florile, fac zeci de poze din diverse unghiuri în care să văd forma petalelor sau cum sunt prinse petalele între ele, de exemplu, pentru a le putea reproduce cât mai fidel posibil. Natura e o sursă inepuizabilă de inspirație! Avem atâta frumusețe în jurul nostru care așteaptă să o descoperim!
- Ce sfat ați oferi unei persoane care dorește să înceapă să creeze bijuterii din mărgele?
- În primul rând să nu se apuce de creat bijuterii cu scopul de a face bani. Dacă scopul principal este de a face bani, trebuie să aleagă altă metodă. Pentru că dorința de înavuțire ucide creativitatea, care este esențială aici. E adevărat că ies și bani din această activitate, dar asta abia după niște ani de experiență și din păcate, nici atunci extraordinar de mulți, cât să strângi averi. Cel puțin, nu în România. Apoi, i-aș spune să aleagă materiale de calitate încă de la început.