Main menu

header

977 18 1de Cătălina Tăgârță

Sentimentul de vinovăție apare când cineva simte că a făcut ceva greșit sau că a încălcat o normă. Reacția emoțională poate fi declanșată de acțiunile proprii sau de cele ale altor persoane. În cazul părinților, și în special al mamelor, starea se poate instala prin comparație cu propriile standarde morale sau așteptări personale.

Multe mame se simt vinovate pentru lipsa disciplinei

Mamele se pot simți vinovate într-o varietate de situații, în special în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor lor. Iată câteva exemple:

Alăptare: Dacă o mamă nu poate să alăpteze copilul sau decide să întrerupă alăptarea, ea se poate simți vinovată că nu îi oferă cel mai bun aliment copilului.

Supravegherea copiilor: Dacă copilul se accidentează sau are probleme, mama poate simți că nu a supravegheat suficient de bine copilul.

Regim alimentar: Mamele pot simți că nu își hrănesc copiii cu alimente sănătoase și echilibrate sau că nu oferă copiilor lor o varietate de alimente nutritive.

Epuizare: Din cauza presiunii de a fi o mamă perfectă, multe femei se simt vinovate că sunt epuizate. Sau nu sunt împăcate că nu își pot îndeplini toate responsabilitățile de mamă, soție și profesionist.

Dezechilibru între casă și job: Multe mame se simt vinovate că petrec mult timp la serviciu, ceea ce le face să aibă mai puțin timp pentru copiii lor.

Timp petrecut cu copiii: Dacă o mamă are mai mulți copii, ea poate simți că nu poate oferi fiecărui copil atenția și timpul necesar.

Lipsa disciplinei: Mamele se pot simți vinovate că nu sunt suficient de ferme sau de juste atunci când vine vorba despre disciplina copiii lor.

Recunoașteți și acceptați vina

Simțindu-se vinovată, mama poate experimenta o gamă largă de emoții, precum tristețe, remușcare, stres, anxietate sau rușine. Această stare poate fi un semn al faptului că își dorește să fie mai bună și să respecte normele sociale sau morale la care aderă.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație, este important să recunoașteți și să acceptați sentimentele de vinovăție. Dar și să învățați să vă iertați și să mergeți mai departe, luând măsuri pentru a remedia situația sau pentru a evita astfel de greșeli în viitor. De asemenea, este important să nu vă lăsați copleșite de acest sentiment. Și nu vă judecați prea dur pe voi înșivă. Dați-vă posibilitatea să învățați din greșeli și să vă dezvoltați zi de zi. În plus, e important să înțelegeți că majoritatea mamelor se confruntă cu aceste sentimente la un moment dat. Nu există o mamă perfectă, ci doar femei care încearcă din greu să le ofere copiilor ce este mai bun pentru ei.

Ce puteți face concret

Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce sau a elimina sentimentul de vinovăție.

Comunicați! Vorbiți deschis cu partenerul de viață, cu prietenii și cu familia despre problemele și nevoile voastre. Acest lucru poate ajuta la găsirea soluțiilor și la înlăturarea sentimentului de izolare și de singurătate.

Făceți-vă timp pentru voi! O mamă poate încerca să găsească timp pentru a face activități care îi plac și îi aduc bucurie. Faceți sport, citiți, redescoperiți-vă hobby-urile!

Iertați-vă! Luați această presiune de pe umerii voștri și concentrați-vă pe lucruri pozitive. În loc să vă focusați pe greșelile din trecut, axați-vă pe modalitățile prin care puteți îmbunătăți situația din prezent.

Încadrarea așteptărilor: Trasați-vă așteptările într-un mod realist! Acceptați că nu sunteți perfectă și că puteți face greșeli. E omenește să greșim.

Căutați sprijin! Încercați să găsiți sprijin din partea unei comunități, a unui grup de părinți sau a unui specialist. Împărtășind experiențele și îngrijorările cu altcineva vă veți simți mai puțin singură și veți găsi soluții mai ușor.

Apreciere: Apreciați și celebrați succesele voastre și ale copiilor voștri, indiferent de cât de mici ar fi. Concentrându-vă pe aspectele pozitive veți reuși să echilibrați sentimentul de vinovăție.

În general, este important să vă amintiţi că sentimentul de vinovăție este un lucru normal și că trebuie să fiţi blândă cu voi însele. În cele din urmă, ceea ce contează cel mai mult este să încercaţi să faceţi ce este mai bine pentru copiii voştri și să vă acordaţi timp pentru a vă îngriji și pentru a vă vindeca.

Solicitați sprijinul necesar

977 18 2Mamele au nevoie de sprijin din mai multe surse pentru a nu se mai simți vinovate. Iată ce v-ar putea ajuta.

Sprijin logistic. Cereți ajutor la îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi îngrijirea copiilor, gătitul, curățarea casei sau cumpărăturile.

Sprijin practic. Căutați sfaturi și trucuri practice pentru a face față provocărilor specifice pe care le întâmpinați în creșterea și educarea copiilor voştri.

Sprijin financiar. Unele mame pot avea nevoie de ajutor financiar pentru a face față costurilor ridicate ale îngrijirii copiilor, cum ar fi creșa, școala sau activitățile extracurriculare.

Sprijin emoțional. Aveți nevoie de un spațiu sigur pentru a vă exprima și a vorbi despre sentimentele voastre fără judecată. Acest sprijin poate veni din partea partenerului, a unui prieten, a altor mame.

Sprijin profesional. Se poate traduce prin ajutorul unui specialist, cum ar fi un consilier parental sau un medic. Acesta vă poate ajuta să faceți față unor probleme specifice, cum ar fi depresia postpartum sau anxietatea.

În general, sprijinul social este extrem de important pentru mamele care se simt vinovate, deoarece acesta poate oferi un sentiment de susținere, încurajare și validare. Este important ca mamele să nu ezite să caute sprijinul de care au nevoie pentru a face față sentimentelor lor de vinovăție și pentru a se simți mai puternice și mai sigure în rolul lor de mamă.

Mamele au nevoie de ajutorul... mamelor, ca sprijin emoţional pentru a nu se simţi vinovate că nu au făcut destule pentru îngrijirea copiilor

Dacă nu luați măsuri pentru a vă elibera de vină cât mai curând există riscul să vă scadă încrederea în sine, să se instaleze sentimentul de anxietate, de stres și de epuizare. De asemenea, lipsa de mulțumire va duce și către învinuirea altora și așa apar conflicte cu cei din jur. Așa că acționați acum!

Lucraţi la rezolvarea cauzei

Știi ce este chiar mai grav decât faptul de a vă simți vinovată de ceva? Să simțiți asta, dar să nu conștientizați că vă învinovățiți. Fiindcă în acest fel randamentul vă scade treptat și, ușor ușor, vă puteți îndrepta către depresie.

Analizați dacă vă încadrați în cel puțin unul dintre următoarele tipare:

  • Folosiți în mod frecvent cuvinte precum „normal” sau „obișnuit” pentru a vă descrie?
  • Le spuneți copiilor că nu se pot face lucruri doar pentru că alții nu le fac?
  • Încercați din răsputeri să fiți ca toți ceilalți, pentru a fi acceptată?

Dacă v-ați regăsit în cele de mai sus, vă provoc să vă puneți un semn de întrebare. Sigur există vină undeva, și primul pas este să aflați pentru ce vă simțiți vinovată. Odată aflat răspunsul, e necesar să mergeți din aproape în aproape și să lucrați la rezolvarea cauzei. Faceţi o strategie pentru rezolvarea problemei respective, dar fără a vă încărca pe altă parte. Dacă aveți nevoie de ajutor, începeți prin a-l cere celei mai apropiate persoane de lângă voi! Dar rețineți și că acest tip de probleme și de provocări pot fi rezolvate foarte bine prin coaching. Iar odată eliberată de vină veți avea din nou chef de viață și veți resimți bucuria de a trăi.