Main menu

header

    Oamenii de ştiinţă estimează că gheaţa aflată la 90 de grade nord se va topi în această vară. Dispariţia gheţii din Marea Arctică va fi unul dintre cele mai dramatice şi îngrijorătoare exemple ale impactului încălzirii globale.

Zăcămintele subterane vor putea fi exploatate
    Pare greu de crezut, însă este posibil ca anul acesta, pentru prima dată în istoria omenirii, gheaţa de la Polul Nord să dispară în întregime. Practic, se va putea atinge Polul Nord cu o navă. „Din punctul de vedere al ştiinţei, Polul Nord este doar un alt punct de pe glob, dar în mod simbolic este extrem de important. Ar trebui să existe gheaţă la Polul Nord, nu apă”, a declarat Mark Serreze de la Centrul Naţional de Informaţii pentru Zăpadă şi Gheaţă din Colorado, SUA. Dacă estimările oamenilor de ştiinţă se vor dovedi corecte, naţiunile din zona arctică vor putea să exploateze valoroasele depozite de petrol şi minerale aflate sub gheaţă, un lucrul imposibil până în prezent.
Rata topirii e mai mare decât anul trecut
   Oamenii de ştiinţă aflaţi sezonier la Polul Nord cred că şansele topirii în totalitate a gheţii în această vară sunt de 50 la 50, deoarece stratul, în mod normal gros, de gheaţă format de mai mulţi ani la Pol a fost distrus şi înlocuit de brazde uriaşe de gheaţă subţire dintr-un singur an. Această gheaţă este foarte vulnerabilă la topire în lunile de vară, iar datele strânse de sateliţi în ultimele săptămâni arată că rata topirii este mult mai mare decât anul trecut. „Problema este aceea că, pentru prima dată de când ştim noi, Polul Nord este acoperit de gheaţă dintr-un singur an, formată astă-toamnă şi în cursul iernii. Aş spune că sunt şanse egale ca Polul Nord să se topească”, a afirmat Serreze.

Depinde de vremea din iulie şi din august
    În fiecare vară, marea de gheaţă se topeşte înainte de a se reforma din nou în timpul lungii ierni arctice, însă pierderea gheţii de anul trecut a fost atât de extinsă, încât în mare parte din Oceanul Arctic a dispărut. Frontiera dintre gheaţă şi apă se afla la doar 1.126 de kilometri de Polul Nord. Înseamnă că circa 70% din gheaţa prezentă în această primăvară a fost formată într-o singură iarnă. Oamenii de ştiinţă apreciază că această gheaţă, cel puţin 70% - dacă nu chiar toată - se va topi complet în această vară, a indicat Serreze. „Vom vedea ce se va întâmpla, foarte mult depinde de vremea din iulie şi din august”, a adăugat el. Ron Lindsay, un specialist în Polul Nord de la Universitatea Washington din Seattle, este de acord că multe depind acum de ce se întâmplă cu vremea arctică în termeni de direcţie a vântului şi ore de expunere la soare. „Există mari şanse să se topească toată gheaţa de la Pol, este posibil, dar nu este garantat”, a declarat doctor Lindsay.
Daniela Purgaru