Main menu

header

1000 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Art Nouveau, termen provenit din franceză, este un stil în arta decorativă și arhitectură, cu maximum de popularitate între anii 1890 şi 1910. Sursele de inspirație au fost cu predilecție formele naturale - curbele sinuoase ale florilor și plantelor. Caracteristici i-au fost „sentimentul de dinamism și mișcare, dat adesea de asimetrii sau linii ca de bici, precum și utilizarea materialelor moderne, în special fier, sticlă, ceramică și beton pentru crearea unor forme neobișnuite și amenajarea unor mari spații deschise”, conform ro.wikipedia.org. Primele case și decorațiuni interioare Art Nouveau au apărut în Bruxelles în anii 1890, apogeul fiind atins la începutul secolului al XX-lea, în Paris.

Avem și noi clădiri... Gaudi!

Deși „capitala” Art Nouveau în România este, fără îndoială, Oradea, și în București ne încântă destule case-bijuterii construite în acest stil. Unul dintre cele mai grăitoare exemple este casa din strada Dimitrie Racoviță 16, la 100 de metri de părculețul Izvorul Rece, care ne oferă un Art Nouveau curat, înrudit cu cel din lucrările din Barcelona ale celebrului Antoni Gaudi, clădirea fiind denumită chiar „casa Gaudi”. Casa Dinu Lipatti, la numărul 12, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, foarte aproape de Piața Romană, impresionează prin curburile sale, intrarea și scara de acces, basorelieful antropomorf, medalionul ornamental, colțurile rotunjite, acoperișul.

Mița Biciclista, spectaculoasă și... acasă!

Casa Mița Biciclista, la intersecția străzilor Biserica Amzei și Christian Tell, este eclectică, dar are importante elemente Art Nouveau, cu fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și Cupidoni. Un exemplu de manifestare a stilului în design și grafică îl găsim și la Teatrul Metropolis din strada Mihai Eminescu. Deasupra intrării tronează numele, scris cu litere în stil Art Nouveau, iar sub ele pot fi admirate liniile mișcătoare ale „loviturilor de bici”. În mijloc poate fi observată asimetria literei „M”, asimetrie specifică și ea stilului.

Biserica Amzei (strada Biserica Amzei 12) și Palatul Cantacuzino (Calea Victoriei 141, care adăpostește Muzeul „George Enescu“) sunt alte două exemple de frumusețe monumentală, cu elemente arhitehtonice dominante în stil Art Nouveau