Main menu

header

de Elena Şerban

- Biografii celebre

Washington nu e doar un oraş, capitala SUA. Washington, George Washington, este numele primului preşedinte american. A condus destinele SUA din 1789 până în 1797, preferând să nu fie plătit cu niciun cent în toată această perioadă. A refuzat să candideze la al treilea mandat, deşi avea toate şansele să câştige.

S-a născut la 22 februarie 1732 şi a murit la 14 decembrie 1799, în Virginia. Provenit dintr-o familie de englezi plecată din Anglia de teama lui Oliver Cromwel, era stăpânul uneia dintre cele mai mari plantaţii din statul american Virginia. Pentru că SUA erau colonie a Marii Britanii, a fost chemat să lupte sub steagul acestei ţări în bătăliile contra francezilor. A cucerit Fort Duquesne (astăzi Pittsburg) şi şi-a asigurat o reputaţie pe care a susţinut că nu şi-o dorea.
Maestru mason, Washington se trezeşte implicat în viaţa politică.
Ca orice preşedinte american, George a avut şi o viaţă de familie. Aproape împlinită, ar spune conservatorii, care i-au reproşat că nu a avut copii şi că s-a însurat cu o văduvă mai mare decât el, mamă a doi copii.
Cu un păr roşu-morcoviu, Washington apare în nenumărate tablouri ale epocii cu părul alb. Cum făcea asta? Au existat două variante: una era că îşi pudra părul, iar alta că purta perucă.
O altă problemă cu care primul preşedinte american s-a luptat toată viaţa a fost cea legată de dantura slabă. Pentru că a început să-şi piardă dinţii încă de când avea 22 de ani, a fost obligat să poarte o proteză din fildeş de elefant, în care erau introduşi dinţi umani şi de cal. Washington avea veşnice dureri. Această suferinţă este vizibilă în multe dintre portretele sale, inclusiv în cel de pe bancnota de un dolar.