Main menu

header

27-00-1de Elena Şerban

Despre Leonardo da Vinci, considerat cel mai deştept om al tuturor timpurilor, se ştiu destul de puţine lucruri. Se cunosc detalii doar despre operele sale (Mona Lisa, Cina cea de Taină, Schiţa omului vetruvian etc.).

Leonardo s-a născut la 15 aprilie 1452, nu departe de Florenţa, în mica localitate Anchiano, fiind copilul din flori al unei femei simple, Catarina, şi al lui Pietro, fiul notarului din orăşelul Vinci.

Şi-a descoperit aplecarea către pictură încă de când avea 14 ani. Faima sa a depăşit încet locurile natale, mai ales după ce câteva lucrări ale sale au fost expuse în atelierul unui pictor renumit al vremii.

Nu doar artistul a făcut înconjurul Italiei, ci şi persoana cu moravuri. Motivul? În 1476 a fost denunţat că, împreună cu alţi trei băieţi, a participat la sodomizarea unui prostituat. Deşi nu au fost mărturii clare împotriva lui, Leonardo a rămas în continuare sub supravegherea unei poliţii a moravurilor.

De altfel, nu există niciun fel de informaţii despre faptul că pictorul-sculptorul-omul de ştiinţă-filosoful ar fi avut vreodată o relaţie cu vreo femeie.

Spre deosebire de alte ilustre personalităţi ale Renaşterii, Leonardo nu s-a ocupat doar de sculptură şi de pictură. El a fost unul dintre cei mai mari inventatori în domeniul mecanicii, fiind chiar un pionier al urbanismului.

Geniul a murit în Franţa, la 2 mai 1519. Conştient de faptul că operele sale vor marca omenirea, Leonardo a scris cu un an înainte de moartea sa, în însemnările sale „Io continuero” („Voi dăinui”).