Main menu

header

21-06-1de Florentina Ionescu

Criza economică a adus nesiguranţa locului de muncă, micşorarea veniturilor şi restructurări. Toate acestea dau bătăi de cap românilor şi nenumărate persoane s-au trezit, de la o zi la alta, că nu mai au suficienţi bani ca să-şi plătească facturile ori ratele la bănci sau că nu au ce pune pe masă copiilor. În plus, perioada aceasta dificilă se resimte şi printr-o putere mică de cumpărare şi mai ales prin restricţionarea anumitor facilităţi, pe care în trecut ni le permiteam destul de uşor. Iată ce vă sfătuieşte Mirela Robescu (foto), economist cu experienţă, pentru a trece cu bine peste criză.

- Trăim vremuri grele. Oamenii au început să iasă în stradă din cauza veniturile scăzute substanţial şi, implicit, a neajunsurilor. Ce credeţi că e de făcut?
- Mai mult ca niciodată, acum se impune să ne reorganizăm priorităţile şi să fim mai chibzuiţi atunci când facem cumpărături sau achiziţii majore. E o perioadă destul de delicată. Azi ai bani, iar mâine te poţi trezi fără serviciu. Părerea mea e că trebuie să fim previzibili şi să ne îndatorăm cât mai puţin posibil.

- Sunt însă persoane care aveau deja rate foarte mari la bănci dinainte să înceapă criza financiară şi care s-au trezit în şomaj. Credeţi că mai au vreo şansă să iasă cu bine din această situaţie?
- Din nefericire, foarte mulţi români se confruntă cu această problemă. E foarte important ca persoanele care au credite să ramburseze integral datoria de pe cardul de credit. Astfel evită să se mai încarce cu o dobândă în plus. De asemenea, se poate cere o reeşalonare a ratelor, pe motiv că venitul nu mai este acelaşi. Unele bănci acceptă această propunere.

- Cum poate un om să asigure hrana de zi cu zi a familiei când venitul său s-a înjumătăţit?
- E esenţial ca oamenii să fie atenţi la fiecare bănuţ în această perioadă. Şi asta pentru că, dacă pentru unii se mai pune problema economisirii, în cazul altora, banii abia ajung de mâncare. În această situaţie, eu recomand ca fiecare persoană să facă o listă a produselor necesare în gospodărie înainte de a pleca la cumpărături. Apoi, mai ales şomerii, care au acum mai mult timp liber la dispoziţie, ar trebui să meargă în mai multe locuri să consulte preţurile şi abia apoi să cumpere de unde e mai ieftin. Şi, foarte important, să încerce să estimeze suma pe care o vor cheltui la magazin, astfel încât să nu plece cu mulţi bani de acasă. O soluţie ar fi şi să ia masa în oraş cât mai rar.

„Plătind facturile la timp, evitaţi penalităţile”
- Cum mai pot economisi oamenii în această perioadă?
- Am să vă dau câteva idei, însă părerea mea e că astfel de „economii” ar trebui să se facă tot timpul, nu numai în vremuri de criză financiară, când banii nu mai ajung pentru plata utilităţilor. Iată la ce mă refer: oamenii trebuie să ţină cât mai puţine becuri aprinse şi să închidă computerul când nu-l folosesc, să plătească facturile la timp, pentru a nu fi penalizaţi, şi să vorbească mai puţin la telefon. Cei care au cartelă, spre exemplu, ar fi bine să urmărească opţiunile mai avantajoase, care oferă minute gratuite. Să nu lase apa să curgă, să facă duş în loc de baie în cadă în cazul în care au apometre şi să folosească aparatul de aer condiţionat numai când e neapărată nevoie. În ceea ce priveşte tranzacţiile bancare, le pot întreprinde prin intermediul internetului, ca să nu li se perceapă comisioane. Cât despre retragerea de numerar, această operaţiune e bine să se facă la bancomatul băncii emitente, din acelaşi motiv.

- La ce lucruri ar trebui să mai renunţe românii?
- Asta diferă de la caz la caz, în funcţie de bugetul cu care o familie era obişnuită. Nu pot spune neapărat că trebuie să renunţe la anumite lucruri, ci acestea să fie înlocuite, adaptate situaţiei actuale. De exemplu, să înlocuiască produsele „de firmă” cu unele mai puţin luxoase. Tendinţa multora în această perioadă este să renunţe la vicii (ţigări, alcool) sau la micile plăceri (de exemplu, să cumpere o carte bună). Cred că pentru fiecare situaţie se pot găsi însă soluţii - cine nu se poate lăsa de fumat poate cel puţin să micşoreze numărul de ţigări, iar soluţia pentru lectură pot fi bibliotecile locale.

- Deci, cum este cu bugetul?
- Dacă respectă aceste sfaturi simple, cu siguranţă vor trece mai uşor peste criză şi nu vor mai fi sufocaţi de toate cheltuielile. Sigur că gestionarea banilor, stabilirea şi mai ales respectarea unui buget nu sunt sarcini uşoare, însă tocmai acest control stă la baza sănătăţii financiare. În plus, este important să ne amintim că un buget este un instrument flexibil, al cărui scop este de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi nu de a o deteriora sau a o complica. Este omeneşte ca uneori să ne abatem de la buget, dar asta nu înseamnă să renunţăm la acesta la primul obstacol.

Indiferent cât de puţini bani aveţi, nu omiteţi să faceţi asigurare la maşină şi la casă. Chiar dacă daţi un ban în plus, în caz de accident, incendiu etc. veţi fi acoperiţi. Pentru asta însă, cel mai bine e să analizaţi cu atenţie ofertele de pe piaţă, pentru a o alege pe cea mai avantajoasă.

 

Atenţie la investiţii! Sunt foarte riscante

Iată câteva sfaturi despre cum puteţi face bănuţi pe aceste vremuri grele:
- chiar dacă aveţi puţini bani, economisiţi în depozite bancare şi conturi de economie, de pe urma cărora primiţi lunar sau anual o dobândă;
- încercaţi să exploataţi la maximum toate eventualele surse de venit. În situaţia în care aveţi o proprietate (garsonieră, apartament etc.), mai ales în oraş, ar fi bine să o închiriaţi, ca să mai câştigaţi ceva;
- nu ocoliţi investiţiile directe pe bursă şi fonduri de investiţii, însă mare atenţie! Documentaţi-vă foarte bine, pentru că riscurile sunt destul de mari.

Persoanele care vor să afle mai multe sfaturi pe această temă o pot contacta pe Mirela Robescu la adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. şi la telefon 0721.878.633