Main menu

header

15-01-1de Elena Şerban

Copilăria multor puşti din întreaga lume a fost marcată de poveştile cu „Cei trei muschetari”. Autorul acestei fabuloase cărţi a fost Alexandre Dumas, cel mai prolific scriitor francez.
Dumas tatăl (aşa cum este el cunoscut) s-a născut sub numele de Alexandre Dumas Davy de la Pailleterie, la data de 24 iulie 1802, la Villers-Cotterêts (Aisne), în Franţa.

El a venit pe lume într-o familie de generali. Bunicul său, marchizul Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie, a servit guvernul Franţei ca general de artilerie în colonia Saint-Domingue (astăzi Haiti), unde s-a căsătorit cu Marie-Césette Dumas, o sclavă de culoare, care i-a dăruit şi un fiu, Thomas Alexandre. Deşi pe jumătate de culoare, acesta a învins prejudecăţile vremii şi a fost numit, la rândul său, general, la doar 31 de ani. La scurt timp, Thomas Alexandre Dumas a devenit tatăl micuţului Alexandre, adus pe lume de Marie-Louise Elisabeth Labouret. La mai puţin de trei ani şi jumătate, generalul a murit, micuţul Alexandre rămânând orfan de un părinte. Crescut de mamă cu poveştile de vitejie ale tatălui, el şi-a dezvoltat imaginaţia pentru eroi şi aventuri. Dovadă stau numeroasele romane, dar şi piesele de teatru pe care le-a scris mai târziu. Printre creaţiile sale, cunoscute în întreaga lume, se numără „Cei trei muschetari” sau „Contele de Monte-Cristo”. A murit la data de 5 decembrie 1870, în localitatea Puys (Seine-Maritime). În 2002, corpul său a fost mutat în Panteonul din Paris.