Main menu

header

27-13-1de Elena Şerban

- Celebrul tablou al lui Da Vinci a fost subtilizat la data de 21 august 1911

Surâsul Mona Lisei a fost un mister pe care mii de cercetători din întreaga lume s-au chinuit să îl dezlege. Şi nu prea au reuşit. Însă, un alt mister, legat de aceeaşi celebră operă de artă, planează în jurul furtului Mona Lisei produs în 1911.

Contemplarea unui perete gol
Vizitatorilor Muzeului Luvru nu li s-a părut nimic în neregulă atunci când au constatat că celebrul tablou cu Mona Lisa nu era la locul obişnuit. Au crezut că opera de artă a fost temporar mutată. Abia când unul dintre ei a întrebat când revine opera de artă acasă, conducerea muzeului a intrat în panică. Luvrul a fost închis, Poliţia a început o anchetă, oferind chiar şi o recompensă. Inutil.
Singurii care nu se plângeau erau angajaţii muzeului, care făceau faţă cu greu afluxului din ce în ce mai mare de vizitatori. Lumea se înghesuia să vadă locul în care stătuse Mona Lisa.
Primul indiciu a apărut la o săptămână după furt, când, la redacţia ziarului „Paris Journal”, un bărbat a cerut recompensa oferită. Pentru a dovedi că ştia cine este hoţul, „personajul” adusese o statuetă furată o dată cu Mona Lisa.

Picasso, unul dintre suspecţi
Bărbatul care a mers în redacţia cotidianului parizian se numea Honore Joseph Gery Pieret, despre care s-a aflat că făcea parte din anturajul poetului Guillaume Apollinaire, prieten al lui Picasso. Din acest motiv, atât Apollinaire, cât şi Picasso au intrat în vizorul Poliţiei. Multă lume afirma atunci că jaful de la Luvru a fost organizat de Picasso, gelos pe opera lui Leonardo da Vinci. Poliţiştii nu au reuşit însă să găsească ceva care să-i incrimineze pe cei doi.

Hoţul, un italian
Abia după doi ani, Mona Lisa a fost recuperată. Cel mai cunoscut tablou din lume fusese furat de Vincenzo Perugia, un tâmplar care lucrase la Luvru.
Poate că el ar fi rămas nedescoperit dacă Perugia nu ar fi dus opera la Florenţa, la Galeriile Uffizi. El a declarat atunci autorităţilor că a furat tabloul din patriotism: „Voiam ca tabloul să se întoarcă acasă, în Italia, ţara celui care l-a pictat”. Italianul a fost condamnat pentru furt, însă comentariile răutăcioase, conform cărora Picasso şi Apollinaire nu ar fi fost străini de faptă, au continuat multă vreme.

Farsă de lux

Furtul celebrului tablou a inspirat escrocii. Unul dintre ei, Marques Eduardo de Valfierno, a vândut şase copii ale Mona Lisei la şase persoane diferite contra sumei de 300.000 de dolari. Fiecare dintre cumpărători a fost convins că a cumpărat originalul, astfel că niciunul dintre ei nu a depus plângere. Escrocheria a ieşit la iveală după ce de Valfierno s-a lăudat cu fapta sa.