Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Dumitru Prunariu, primul, şi singurul până acum, român care a zburat vreodată în Cosmos, împlineşte, la 27 septembrie, 58 de ani. S-a născut la Braşov, în familia unui inginer şi a unei profesoare. A urmat cursurile Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, pe care a absolvit-o în anul 1976, cu specializarea inginerie aeronautică.

Pentru că România nu avea posibilitatea de a trimite singură oameni în spaţiu, a răspuns pozitiv invitaţiei URSS de a participa la programul de zboruri cosmice „Intercosmos”. Deşi a fost refuzat în prima fază la testele fizice de recrutare, Prunariu a fost acceptat în grupul de pregătire a cosmonauţilor din cadrul Misiunii Spaţiale Româno-Sovietice „Intercosmos”, împreună cu Mitică Dediu şi inginerul Cristian Guran. Cei trei au plecat la Moscova în martie 1978 şi au petrecut acolo trei ani. La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul colonel Leonid Popov. În timpul zborului, care a durat între 14 şi 21 mai 1981, au fost realizate peste 22 de experimente ştiinţifice şi au fost parcurşi 5.260.000 de kilometri (s-a înconjurat Pământul de 125 de ori, cu o viteză de 28.500 km/h).
După ce a revenit în ţară, Prunariu a declarat într-un interviu că a fost marginalizat de regim, de teamă că popularitatea sa ar eclipsa cuplul Ceauşescu. Pentru a fi totuşi recompensat, el a primit o primă echivalentă cu trei salarii. Dumitru Prunariu este căsătorit cu Rodica, aceasta fiind în prezent ambasadorul României în Armenia, şi au împreună doi băieţi - Radu Cătălin şi Ovidiu-Daniel.