Main menu

header

13-01-1

de Elena Şerban

- John Davison Rockefeller, cel mai bogat din toate timpurile

O premieră absolută s-a înregistrat la data de 26 septembrie 1916 - un american devenea primul om din lume a cărui avere depăşea un miliard de dolari. Dacă ar fi să actualizăm suma, miliardul din 1916 ar valora acum peste 200 de miliarde. Asta l-ar face acum pe John Davison Rockefeller, acesta este numele miliardarului, cel mai bogat om din lume.

Un inovator şi un curajos
Cum a reuşit acest om, care s-a născut într-o familie deloc bogată, să îşi dezvolte o astfel de avere? Răspunsul la întrebare nu putem să vi-l oferim noi aici, mai ales că Rockefeller însuşi a declarat: „Nu mă întrebaţi cum am făcut primul milion”. Şi totuşi, cea mai mare parte a banilor, americanul i-a obţinut din afaceri cu petrol. Astfel, în 1870, împreună cu William (fratele său), Samuel Andrews, Henry M. Flager şi Stephen V. Harkness, a înfiinţat compania „Standard Oil”, care a devenit, nu peste mult timp, cea mai profitabilă din lume.
Vizionar de marcă în domeniul afacerilor, Rockefeller şi-a investit toţi banii pe care i-a câştigat până atunci în firma sa. A alocat sume mari în dezvoltarea unuia dintre primele departamente de cercetare din lume, şi investiţia s-a dovedit teribil de profitabilă. Cercetătorii pe care i-a angajat l-au ajutat să câştige bani frumoşi din vânzarea unor produse obţinute din… reziduurile petroliere. Printre acestea se numără: lubrifianţi industriali, uleiuri, vopsele şi uleiuri de păr. Încet-încet, compania lui Rockefeller a monopolizat producţia de petrol din SUA, „Standard Oil” cumpărând aproape toate micile rafinării. Dacă vreun proprietar nu voia să vândă, magnatul apela la nişte metode despre care nu s-ar putea spune că erau 100% corecte.

Îşi intimida concurenţa
Uneori, „Standard Oil” cumpăra tot petrolul de pe piaţă, fapt ce ducea la crize ce năruiau micile companii. O altă tactică era aceea de a împiedica trenurile cu petrol să ajungă la micile rafinării. Reuşea acest lucru graţie prieteniilor pe care le avea cu proprietarii de linii ferate. Cea mai utilizată metodă prin care îi îngenunchea pe proprietarii care îi stăteau în cale era să cumpere de pe piaţă toate echipamentele de rafinare, dar şi piesele de schimb. În acest fel, rafinăriile erau blocate şi nu îşi mai puteau desfăşura activitatea. Pierdeau, în scurt timp, contracte după contracte.

A păcălit statul
Evident că dezvoltarea foarte rapidă a afacerilor lui Rockefeller a intrat în atenţia guvernului american, care nu vedea cu ochi buni acest lucru. În scurt timp, guvernanţii au emis o lege antitrust, al cărei scop principal era acela de a opri ascensiunea financiară a petrolistului. Geniul lui Rockefeller a ieşit iar la iveală. Şi-a spart firma în companii mai mici, care funcţionau la fel ca un trust, şi astfel s-a supus legii abia emise.

Şi-a donat jumătate din avere
Deşi, aşa cum spune o vorbă românească, Rockefeller a călcat pe cadavre pentru a-şi strânge fabuloasa avere, el nu a uitat ce a promis în tinereţe: că va dona 10% din averea sa când se va retrage din afaceri. Şi nu doar că şi-a ţinut cuvântul, ba mai mult. A donat mai bine de jumătate din averea de peste 320 de miliarde de dolari (la valoarea actuală) pentru cauze umanitare.
Magnatul a murit la data de 23 mai 1937, la vârsta de 98 de ani. A fost însurat cu Laura Celestia Spelman, cu care a avut cinci copii.

Angajat la vârsta de 16 ani

John Davison Rockefeller s-a născut la 8 iulie 1839. Tatăl său, William Avery Rockefeller, era vânzător ambulant, iar mama, Eliza Davison, casnică. A urmat cursurile Şcolii Superioare de Comerţ, fapt ce l-a ajutat în viitor. Graţie acestor cursuri a fost angajat, când avea 16 ani, ca asistent-contabil la firma Hewitt & Tuttle. Priceperea de a face bani este moştenită de la tatăl său, care a avut meritul de a le insufla celor şase copii dorinţa de câştig.