Main menu

header

17-01-1de Elena Şerban

- Ofiţerul sovietic Stanislav Petrov a evitat, în septembrie 1983, un nou război mondial

Data de 26 septembrie 1983 ar fi putut fi ziua izbucnirii celui ce de-Al Treilea Război Mondial. Omul care a făcut ca un alt Holocaust să nu se producă a fost ofiţerul sovietic Stanislav Petrov. Acesta a refuzat să creadă sistemul de avertizare pe care el însuşi îl crease şi care preciza că americanii atacaseră URSS şi nu a apăsat butonul roşu de contraatac.

Greşeală, noroc sau intuiţie?
În 1983, locotenent-colonelul Stanislav Petrov era însărcinat cu monitorizarea sistemului de avertizare prin satelit şi cu depistarea oricărui semn de agresiune cu rachete împotriva URSS. Practic, el urmărea detectarea rachetelor balistice americane. Dacă ar fi observat ceva trebuia să declanşeze contraofensiva. Tot ce avea de făcut era să apese celebrul buton roşu. Odată această operaţiune efectuată, nimeni şi nimic nu ar mai fi oprit războiul.
Era ora 00:40 când militarul a observat „mişcare” la baza militară Malmostrom din statul american Montana. Colegii din încăperea în care se afla Stanislav au înţepenit când şi-au dat seama ce urmează. Şi mai ales când au văzut pe monitoare alte patru lansări de rachete. Petrov nu avea decât două variante: fie apăsa butonul roşu, ceea ce însemna începutul războiului, fie declara alarmă falsă. Decizia era grea, oricare ar fi fost ea. Ofiţerul sovietic a fost obligat să gândească mai repede decât un computer. În scurt timp s-a hotărât. Va declara alarmă falsă. Şi aşa a făcut. Baftă? O foarte bună cunoaştere a inamicului? Norocul omenirii? Nimic special sau toate la un loc.

Îndepărtat din armată
Întrebat, ani buni mai târziu, despre acest eveniment, fostul ofiţer a declarat: „Nu puteam admite că, brusc, cineva ne-ar fi atacat. Şi doar cu cinci rachete, când SUA aveau peste o mie. Plus că aceste rachete nu ar fi produs mare pagubă în URSS, pe când un război… M-am întrebat, apoi, dacă mi-aş asuma răspunderea declanşării unui nou război mondial. Răspunsul a fost nu!”.
Mai târziu, după ce toată lumea s-a liniştit, ofiţerul care a salvat lumea a fost îndepărtat din armată. Motivul? Sistemul pe care îl pusese la punct se dovedise ineficient. Nimeni nu a mai apreciat curajul şi stăpânirea de sine a ofiţerului. El se află în prezent într-un orăşel de lângă Moscova, este bătrân şi bolnav şi are o pensie de doar… 200 de dolari pe lună.

Eroarea, cauzată de soare
Comisii şi comitete, înfiinţate ca să descopere cauza acestui eveniment, au stabilit că, în acea noapte de septembrie, satelitul militar sovietic de observaţie „Cosmos 1382” se afla într-o poziţie din care razele soarelui reflectate de nori de mare altitudine aflaţi deasupra bazei aeriene americane au fost interpretate drept rachete balistice în zbor de detectorii în infraroşu de pe satelit.

- Cu câteva săptămâni înainte de incident, armata sovietică distrusese din greşeală un avion comercial sud-coreean. Au murit atunci 269 de oameni, printre care şi un senator american

- Colonelul Petrov a devenit membru al Asociaţiei Cetăţenilor Lumii (Association of World Citizens), primind pentru asta un premiu de consolare în valoare de 1.000 de euro