Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

- Un miracol la fel ca în Biblie

Vă mai amintiţi de povestea din Biblie în care se descria modul în care Moise a despărţit apele mării pentru a-i ajuta pe evrei să scape din Egipt? Ei bine, un astfel de eveniment, separarea apelor unei mări, are loc şi în prezent. Locul de desfăşurare a acestui straniu, dar uşor de explicat fenomen natural este Insula Jindo, din Coreea de Sud. Aici, vreme de doar o oră, la data fixă de 18 mai, apele care leagă Insula Jindo de Insula Modo se „desfac” pe o distanţă de 2,8 kilometri şi pe o lăţime de 40 de metri. În acest interval, mii de oameni din întreaga lume se înghesuie să meargă pe această cărare.

Cauzat de maree
Fenomenul, cunoscut sub numele de „Miracolul Moise”, a rămas necunoscut vreme de mii de ani, până în 1975. Cel care a popularizat acest straniu eveniment a fost un ambasador francez care a vizitat Coreea. După ce a revenit în Franţa, diplomatul a scris în presa din Hexagon despre acest fenomen.
Oamenii de ştiinţă susţin că acest eveniment care îi şochează pe necunoscători este, în fapt, rezultatul acţiunii mareelor.

Ajutor divin
Ca în orice situaţie pe care, aparent, oamenii nu reuşesc să şi-o explice, şi în cazul Jindo s-a creat o legendă. Aceasta spune că, în vremuri imemoriale, satul din Insula Jindo a fost atacat de tigri. Toţi sătenii au reuşit să se refugieze, cu ajutorul bărcilor, pe Insula Modo. O singură femeie, cu probleme grave de locomoţie, nu s-a putut deplasa până la barcă şi a fost lăsată în urmă. În timp ce aştepta să fie mâncată de crudele animale, se ruga la Dumnezeul ei, care se pare că a salvat-o de la deces. Nu a oprit animalele, ci a… deschis marea pentru ca femeia să ajungă pe Insula Modo.

- Jindo este un termen care poate semnifica haosul primordial.
- Insula Jindo este a treia ca mărime din Coreea de Sud.
- Pornind de la „Miracolul de la Jindo“, există unele evenimente care sunt organizate în acel loc, printre care se numără un festival de cântece şi unul de dans coreean.
- Cei cărora le este teamă să meargă pe cărarea de pe fundul mării (de groază că apele se vor închide mai devreme de o oră) pot urmări spectaculosul fenomen de pe un deal aflat în apropierea cărării de pe fundul apei.