Main menu

header

12-01-1de Elena Şerban

Unul dintre cei mai mari cântăreţi români ar fi împlinit 71 de ani la 2 octombrie 1939 dacă drumurile noastre nu s-ar fi despărţit. Dan George Spătaru s-a născut în comuna constănţeană Aliman, în familia unor învăţători. Mama sa a murit pe când acesta avea doar 12 ani, astfel că Dan s-a mutat la Medgidia, la o mătuşă. Aici, băiatul cu ochi albaştri şi-a descoperit pasiunea pentru fotbal. De altfel, el a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport. În timpul facultăţii, a jucat la echipele Progresul şi Ştiinţa Bucureşti. Din cauza unei hernii de disc, a fost nevoit să renunţe la acest sport. Dar nu a fost singura pasiune a tânărului. Muzica i-a alinat supărarea provocată de renunţarea la fotbal. Şi tot muzica a făcut din el un star. Sute de mii de oameni s-au înghesuit să participe la concerte şi milioanele de persoane i-au cântat piesele.
Astfel, Dan Spătaru a fost venerat în ţările spaţiului ex-sovietic, dar şi în Cuba, unde solistul român a fost aplaudat nu mai puţin de 16 minute şi 19 secunde!! Fapt pentru care interpretul unor şlagăre ca „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Trecea fanfara militară” sau „Măicuţa mea” a intrat în Cartea Recordurilor!

Şi în viaţa de familie, Dan Spătaru a fost la înălţime. Curtat de sute de femei, solistul a ales-o ca soţie pe Sida, cu care a fost însurat 33 de ani. Cei doi au împreună o fiică, Dana.
Solistul a murit din cauza unui atac de cord, la data de 8 septembrie 2004, lăsând în urmă o discografie compusă în proporţie de 90% din şlagăre.