Main menu

header

25-01-1de Elena Şerban

- Actorul a murit la 30 septembrie 1955, într-un accident de maşină

A fost unul dintre cei mai sexy, interesanţi, misterioşi şi talentaţi actori din SUA, care a marcat tineretul american postbelic, ce l-a considerat rebelul perfect, apelativ primit după ce a jucat rolul principal din producţia „Rebel fără cauză”. A fost James Dean.

Orfan de mamă, îndepărtat de tată
La 55 de ani de la decesul său, James Byron Dean continuă să fie unul dintre cei mai în vogă actori din toate timpurile. A reuşit acest lucru graţie unor atuuri care nu sunt la îndemâna oricui: sex-appeal, talent, nonconformism şi dorinţa de a fi „altfel”, de a nu se supune niciunei reguli.
S-a născut la 8 februarie 1931, în statul american Indiana, într-o familie de fermieri. Copilăria sa a fost marcată de două lucruri: schimbarea domiciliului în California la vârsta de 6 ani, cauzată de noua profesie a tătălui, şi decesul mamei la 9 ani. Conştient că nu se poate descurca singur cu un copil, tatăl l-a expediat pe James la sora sa, în Fairimont, Indiana.
Perioada petrecută la mătuşa sa este una liniştită. Şcoală, liceu, sport. În 1949, a terminat cursurile liceale şi s-a mutat la tatăl său, care se recăsătorise în California. La îndemnul acestuia, James a început cursurile unei facultăţi de Drept, din Santa Monica. Nemulţumit însă de ceea ce învăţa şi cu gândul la rolurile pe care le interpretase în liceu, a luat o decizie care i-a marcat viaţa: a renunţat la Drept şi s-a înscris la Actorie, atrăgând astfel furia părintelui său, care a refuzat să îl mai întreţină.

Coleg cu Marlon Brando şi cu Paul Newman
Frumuşel, tânărul găseşte repede din ce să trăiască - apare în diverse spoturi publicitare. Convins că teatrul este viaţa sa, Dean s-a mutat la New York, pentru a juca pe Broadway. Nemulţumit de interpretare, a dat examen şi a fost admis la „Actor’s Studio”, unde a studiat cu Lee Strasberg şi unde i-a avut colegi pe Marlon Brando şi pe Paul Newman. Rolurile din teatru i-au deschis porţile la Hollywood, iar viitorul rebel fără cauză s-a mutat din nou în California. Şi nu a făcut o greşeală, lucru confirmat de laudele nenumărate pe care le-a obţinut în urma prestaţiei sale din filmul lui Elia Kazan, „La est de Eden” (1954).
Imensul succes este urmat imediat de alte două: rolurile din „Rebel fără cauză”, de Nicholas Ray şi „Uriaşul”, care a fost prezentat publicului după moartea actorului.

Era bisexual?
Cu o figură permanent melancolică şi cu aparenţe sensibile, James a fost unul dintre bărbaţii pe care milioane de femei ale vremii, şi nu numai, şi l-ar fi dorit prin preajmă. Însă, în ciuda unor legături asumate cu câteva actriţe de la Hollywood, au existat numeroase voci care au afirmat că era homosexual. Pier Angeli a fost o actriţă cu care Dean a avut o relaţie, care se spune că nu a fost privită cu ochi foarte buni de mama artistei. Motivul? James nu era catolic.
O altă femeie care a declarat că a avut o relaţie cu rebelul a fost Liz Sheridan. Însă, după decesul starului, a declarat că James a avut o relaţie intimă cu Rogers Brackett. De altfel, incertitudinea asupra orientării sexuale a lui James a fost oarecum provocată şi de o declaraţie a starului: „Nu intenţionez să trec prin viaţă cu o mână legată la spate”. Să fie acesta motivul pentru care şi bărbaţii, şi femeile îl găseau pe James deopotrivă teribil de sexy?

Dependenţa de viteză i-a grăbit sfârşitul
25-01-2Rolul care i-a adus celebritatea i-a umplut şi conturile lui Dean. Din acest motiv, actorul şi-a făcut toate hatârurile, inclusiv pe acela de a-şi cumpăra o supermaşină pregătită pentru curse: MG TD. În scurt timp, puterea acesteia i s-a părut prea mică starului, şi autoturismul a fost înlocuit cu un Porsche 356 Speedster, cu care actorul a participat la numeroase curse. Deşi, prin contract, în timpul turnării filmului „La est de Eden” a avut interdicţie la astfel de evenimente, James nu a renunţat la viteză. Era dependent de ea, au declarat apropiaţii.
La un moment dat, starul devenise posesorul unuia dintre cele doar 90 de autoturisme Porsche 550 Spyder produse în lume. A cerut ca aceasta să aibă inscripţionată pe ea numărul 130 şi să aibă două dungi roşii, care să o facă şi mai agresivă. Un adevărat taifun pe patru roţi. Şi aşa şi era, maşina dezvoltând viteze uluitoare pentru acea vreme. În ciuda faptului că era avertizat constant de prieteni în ceea ce priveşte riscul vitezei, actorul nu asculta pe nimeni. Nici măcar când Alec Guinness (un faimos actor englez) i-a spus că nu îl vede bine în maşina aceea, Dean nu a luat aminte. Conform unor martori, acesta i-ar fi spus: „Mergi tu cu maşina asta şi te vor găsi mort într-o săptămână”. Şi aşa a şi fost. Întâlnirea dintre Guinness şi James a avut loc la data de 23 septembrie 1955. Iar decesul… fix o săptămână mai târziu.

Talent şi spontaneitate

Mare parte din rolul din „Rebel fără cauză” a fost improvizat de James Dean. În multe rânduri, el a preferat să ignore scenariul şi să rostească replicile care îi veneau în cap sau să se comporte aşa cum îşi dorea. Astfel, în scenariu se preciza că, după ce tatăl său din film îi refuză darul, James trebuia să plece. Însă actorul a ales o altă variantă. L-a îmbrăţişat pe actorul care juca rolul tatălui. De asemenea, nici dansul executat pe terenul cu legume nu era în scenariu, şi nici faptul că James trebuia să stea în poziţie fetală în timp ce călătorea pe un vagon de marfă. Regizorul a păstrat toate aceste scene, fapt ce a făcut filmul mult mai interesant.

- Este pe locul 18 în top 100 cei mai buni actori din istoria cinematografiei
- Prima apariţie tv a fost în cadrul unei reclame la o băutură răcoritoare
- Primul actor din istorie nominalizat postmortem la Premiul Oscar
- Iniţial, rolul din „La est de Eden“ a fost atribuit lui Marlon Brando, însă Elia Kazan s-a răzgândit pe ultima sută de metri
- Cu puţină vreme înainte de moartea sa, James a dat motanul său unor prieteni. „Mi-e teamă că într-o seară nu voi mai ajunge acasă şi Marcus ar rămâne singur“