Main menu

header

21-01-1de Elena Şerban

- Chinul lui Christopher Reeve s-a terminat la 10 octombrie 2004

Viaţa lui Christopher Reeve s-ar putea rezuma în doar două cuvinte: extaz şi agonie. Pentru că în doar câteva minute viaţa acestui om s-a schimbat total. Din actorul plin de succes a devenit un condamnat la scaunul rulant.

Un copil de bani gata
Graţie rolului din super-producţia „Superman”, Christopher Reeve a fost unul dintre cei mai cunoscuţi actori. În toată lumea. Copiii de pretutindeni visau să aibă puterile lui Superman, iar toate femeile îşi doreau să fie răpite de cuceritorul superom. Este adevărat că personajul a fost ajutat şi de interpretarea lui Christopher Reeve. Frumuşel, tinerel şi plin de sex-appeal, actorul a oferit mare credibilitate rolului.
S-a născut în New York, la 25 septembrie 1952, în bogata familie a unei jurnaliste şi a unui scriitor. Bunicii şi străbunicii săi au fost oameni de vază ai SUA, generali, deputaţi sau judecători. Părinţii lui Reeve au divorţat în 1965, şi fiecare s-a recăsătorit. Cu tot divorţul părinţilor, Christopher şi fratele său, Benjamin, nu au suferit foarte mult, deoarece tatăl vitreg i-a tratat ca pe propriii copii.

O relaţie ciudată, care a scandalizat America
În comparaţie cu alţi actori, care s-au îndreptat către arta actoriei pentru a scăpa de sărăcie, pentru viitorul Superman lucrurile nu au stat aşa. Chemarea către actorie a venit pe când avea doar 9 ani şi învăţa la o şcoală ultraexclusivistă. Nu a fost ceva fulgerător. Pasiunea s-a dezvoltat în timp. A fost nevoie de ani în care a jucat în piese de teatru până când norocul i-a bătut la uşă. Şi acest noroc s-a numit Katherine Hepburn.
Anul 1975 este cel care i-a schimbat viaţa lui Reeve. A participat la un casting pentru piesa „O chestiune importantă”, ce se juca pe Broadway. Actriţa Katherine Hepburn se afla în sală. Artista a cerut regizorului să îl ia în distribuţie pe tânărul în vârstă de doar 22 de ani. În scurt timp, relaţia dintre cei doi a devenit bârfa favorită a ziarelor de scandal. Lumea comenta pe la toate colţurile cum poate o femeie coaptă să se „joace” cu un puştiulică. Asta pentru că diferenţa dintre cei doi era de 45 de ani, Katherine având atunci 68 de ani. Legătura dintre cei doi a durat mai puţin de un an, când Reeve a decis să o părăsească pe Katherine, spre dezamăgirea acesteia.

Antrenat de un halterofil
Odată mutat la Hollywood, actorul a şi primit un rol în producţia „Gray Lady Down”, însă filmul a fost un adevărat dezastru. Abia pelicula „My Life” („Viaţa mea”) a adus un oarecare succes, însă nu aşa cum spera tânărul Christopher. Filmul a avut însă avantajul că l-a adus pe actorul de 23 de ani în atenţia realizatorilor producţiei „Superman”. Şi nu le-a părut rău deloc de decizia de a-l alege pentru rolul Clark Kent / Superman. Şi de acolo… totul e poveste.
Actorul şi-a dovedit respectul pentru telespectatori în momentul în care a decis să nu trişeze îndesându-şi pe sub haine bureţi care l-ar fi făcut să arate masiv. S-a pus pe treabă: a mâncat cantităţi industriale de proteine şi a făcut intens sport. Antrenor i-a fost nimeni altul decât campionul britanic la haltere David Prowse, cel care a jucat rolul lui Darth Vader din „Războiul Stelelor”. Acesta i-a recomandat lui Christopher să alerge în fiecare dimineaţă o oră, să ridice două ore greutăţi şi să efectueze sărituri la trambulina elastică o oră şi jumătate. Şi asta în fiecare zi. Mulţumită acestor eforturi, în doar câteva luni, Christopher a „pus pe el” nu mai puţin de 14 kilograme de muşchi.

A refuzat roluri celebre
21-01-3Succesul repurtat în urma seriei „Superman” (patru filme) a avut urmări fericite în cariera şi în viaţa lui Christopher Reeve. Femeile se chinuiau să îi intre în graţii, firmele se luptau să îl aibă ca imagine, iar regizorii se înghesuiau să îi ofere roluri. Din motive necunoscute, actorul a refuzat rolurile principale în filme care i-au făcut celebri pe alţi colegi: „Atracţie fatală” (Michael Douglas), „American Gigolo” (Richard Gere), „Frumuşica” (Richard Gere), „Idilă pentru o piatră preţioasă” (Michael Douglas), „Armă mortală” (Mel Gibson) şi altele.

Un tată fericit
Nu doar actoria i-a adus satisfacţii. Deşi prea ocupat să se însoare, Reeve şi-a făcut ceva timp pentru a devenit tată. Prima dată s-a întâmplat acest lucru la 20 decembrie 1979, când a venit pe lume Matthew Exton Reeve, din relaţia cu Gae Exton. Al doilea copil al cuplului, Alexandra Exton Reeve, s-a născut în decembrie 1983. Relaţia dintre Christopher şi Gae s-a sfârşit în 1987, an în care s-a turnat „Superman IV”. În 1992, Reeve s-a însurat cu Dana Morosini. Cei doi au avut un copil, William Elliot „Will” Reeve, născut la data de 7 iunie 1992.

Tentativă de sinucidere
21-01-2Când se afla în culmea gloriei, un accident a schimbat viaţa actorului de doar 43 de ani. În timp ce se antrena pentru rolul pe care trebuia să îl joace în filmul „Anna Karenina”, Christopher a căzut de pe cal. Ca o ironie a sorţii, actorul era alergic la cai şi la începutul antrenamentelor a fost nevoie să ia medicamente. Apoi, a îndrăgit atât de mult animalul, şi a petrecut sute de ore alături de el la antrenamente, încât a devenit concurent la concursurile de hipism. Tragedia s-a petrecut la data de 27 septembrie 1995, în timpul unui concurs. Calul s-a speriat din motive necunoscute şi s-a oprit brusc, aruncându-l pe actor din şa. Medicii de la spitalul la care a fost dus de urgenţă au dat verdictul: prima şi a doua vertebră rupte, imobilizare totală de la gât în jos.
La scurt timp după accident, când a realizat că nu va mai putea merge niciodată, Reeve a decis să se sinucidă. Dar pentru că nu putea face acest lucru singur, i-a cerut soţiei să îl ajute. Declaraţia Danei l-a descumpănit şi a renunţat de atunci la acest gest: „Te susţin în decizia ta dacă asta vrei să faci. Îmi va fi însă foarte greu, pentru că, indiferent de situaţia ta, eşti tot tu. Şi te iubesc”.

„Cobai“ pentru experimente

Situaţia în care se afla l-a determinat pe Reeve să îşi întoarcă privirea către oropsiţii sorţii, cei care nu se deplasau decât în scaunul cu rotile. A luat parte la serate caritabile, a donat şi a strâns milioane de dolari şi s-a oferit pe sine drept „cobai” pentru realizarea de experimente. Din păcate, eforturile depuse de actor şi de familia sa au fost zadarnice. Reeve a murit la 10 octombrie 2004, în urma unui stop cardiac, provocat, se pare, de un tratament cu antibiotice.

- După „Superman“, Reeve a mai interpretat rolul unui veteran rămas fără picioare în războiul din Vietnam, în piesa „5 iulie“. Pentru un plus de credibilitate, el a petrecut foarte mult timp într-un scaun rulant.