Main menu

header

08-01-1de Elena Şerban

Pablo Picasso - cea mai mare personalitate artistică a secolului al XX-lea, omul care a „spart” tiparele în ceea ce priveşte arta, a inventat cubismul, a fost însurat de nenumărate ori şi a avut o grămadă de copii. Artistul, al cărui nume întreg şi oficial era Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez, a venit pe lume la data de 25 octombrie 1881, la Malaga.
De-a lungul vieţii sale de 92 de ani a trăit pentru şi prin artă, creând atât opere de pictură şi sculptură, cât şi poezie. Deşi cunoscut mai ales pentru cubism, Picasso a trecut prin diverse perioade de-a lungul carierei sale: perioada roz, albastră, colaje şi altele.

Viaţa personală e la fel de etapizată precum cea profesională. De data aceasta însă, etapele sunt reprezentate de femeile care, la un moment dat, au purtat numele de Picasso. Prima dintre ele a fost Olga Koklova, împreună cu care a avut primul copil (Paul), venit pe lume în 1921. Deşi a fost o relaţie frumoasă, ea s-a deteriorat în scurt timp. Picasso a început o legătură amoroasă cu Marie-Thérèse Walter. În 1935 s-a despărţit de Olga după ce a cunoscut o altă femeie, Dora Maar. Nu a părăsit-o totuşi pe Marie-Thérèse şi şi-a împărţit viaţa între cele două femei. În anul 1946, a părăsit-o pe Dora după ce a început o relaţie cu pictoriţa Françoise Gilot, alături de care s-a mutat în Franţa. Primul copil al cuplului, Paloma, a venit pe lume în 1949. Patru ani mai târziu s-a despărţit de Françoise şi a devenit iubitul Jacquelinei Roque (26 de ani), cu care s-a căsătorit în 1961. Artistul a murit în 1972, iubit cu pasiune de Jacqueline.