Main menu

header

09-01-1

de Elena Şerban

Urarea „Să fii bogat ca Bill Gates” este una de bine pentru toţi pământenii. Şi asta pentru că americanul a fost ani la rând cel mai bogat om din lume. Dar care sunt paşii pe care i-a făcut William Henry Gates al III-lea (născut la 28 octombrie 1955, la Seattle), cunoscut mai ales ca Bill Gates, până să ajungă la colosala avere? Venit pe lume în familia unui avocat (tatăl) şi a unui profesor universitar şi om de afaceri (mama), micul Bill s-a dovedit inteligent încă de mic. După terminarea Liceului Lakeside School, din Seattle, în 1973, a devenit student la Harvard. În anul al treilea de facultate a renunţat la studii, lucru ce i-a înfuriat pe părinţii săi, care aproape că l-au renegat.

Bill nu s-a lăsat impresionat şi, împreună cu prietenul său din copilărie, Paul Allen, a înfiinţat o companie care a revoluţionat lumea: Microsoft. Era anul 1977.
Timp de trei ani, afacerea nu s-a dovedit prea profitabilă. Abia în 1980, Microsoft a vândut primul sistem de operare, MS-DOS, companiei IBM pentru 56.000 de dolari. Cinci ani mai târziu a lansat prima versiune a sistemului de operare Windows (ferestre). În 1989 a scos pe piaţă Microsoft Office, cea mai populară suită de aplicaţii de birou. Banii au început să curgă în conturile fondatorilor Microsoft.
Bogat şi inteligent, Bill a devenit cel mai vânat burlac al Americii. Cea care l-a convins că i-ar putea fi o soţie bună a fost texana Melinda French. Ea nu l-a ajutat doar în operele de caritate (cei doi au înfiinţat o fundaţie), ci i-a născut şi trei copii: Jennifer Katharine (1996), Rory John (1999) şi Phoebe Adele (2002).