Main menu

header

09-01-1de Elena Şerban

- Englezii Howard Carter şi Lord Carnarvon au pătruns pentru prima oară în mormântul faraonului Tutankamon

La 26 noiembrie 1922, doi englezi au reuşit ceea ce spera întreaga Europă: să pătrundă în mormântul faraonului Tutankamon. În sfârşit, după o pauză de 3.000 de ani, Howard Carter şi Lord Carnarvon l-au „deranjat” pe celebrul faraon.

Aur şi nestemate
Când arheologii au deschis poarta de intrare, ochii celor doi s-au delectat cu un adevărat muzeu subteran aflat într-un fel de hol, din care nu lipseau lădiţe cu încrustaţii în fildeş, vase de alabastru, cutii negre, dintre care una conţinea un şarpe de aur, paturi şi jilţuri sculptate, un tron ferecat cu totul numai în aur şi alte asemenea minunăţii. Mormântul propriu-zis era compus din patru încăperi, un coridor lung şi scări. Mumia lui Tutankamon era aşezată într-un sarcofag de aur ce cântărea 110 kg.

Blestem sau întâmplare?
La mai puţin de şase luni de la deschiderea mormântului, Carnarvon a murit. Stupid. Muşcat de un ţânţar. Presa vremii a făcut atunci legătura dintre inscripţia din interiorul mormântului „Moartea îl va secera cu a ei coasă pe cel ce va tulbura liniştea faraonului” şi decesul lordului. Însă Carnarvon nu a fost singurul decedat după deschiderea mormântului. Astfel, cel mai mic dintre fraţii lui Carnarvon a murit după şase luni. Infirmiera care l-a îngrijit pe lord la hotel a murit şi ea imediat după el. Secretarul lui Carter a murit de tuberculoză, iar tatăl arheologului s-a sinucis trei luni mai târziu. Să fi fost oare de vină blestemul?