Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

Cel mai mare cântăreţ al secolului al XX-lea, aşa după cum l-au numit fanii săi, Francis Albert Sinatra, s-a născut la 12 decembrie 1915, la New Jersey. Deşi la naştere medicii i-au distrus timpanul, Frank nu s-a lăsat şi s-a orientat spre muzică. Se spune că ideea de a se apuca de cântat i-a venit când a observat succesul uriaş de care se bucura Bing Crosby. În scurt timp, faima lui Frank a depăşit-o pe cea a lui Bing.

De altfel, la începutul anilor ’40, toată lumea asculta doar piese ale lui Sinatra, care devenise cunoscut sub numele de „Vocea”. Nebunia a durat doar câţiva ani, pentru că în 1948 lumea parcă nu mai ştia cine e Frank. Însă italianul nu se lasă şi revine în forţă în 1950. Şi de atunci, „Vocea” rămâne în topuri. Şi nu doar în cele muzicale. În 1954 a primit Premiul Oscar pentru rolul secundar din filmul „Pe chei”. Şi viaţa personală a lui Sinatra a fost destul de tumultuoasă. A fost însurat de patru ori - cu Nancy Barbato, Ava Gardner, Mia Farow şi Barbara Marx - şi a avut trei copii. Urmaşii săi, Nancy (1940), Frank jr (1944) şi Cristina (1948), au provenit toţi din prima sa căsnicie, cu Nancy.

Despre viaţa lui Sinatra s-ar putea scrie romane. Subiectele principale? Presupuse legături cu mafia, căsătoria cu Ava Gardner sau răpirea fiului său. În 1998, la 14 mai, Sinatra a murit, însă cele mai cunoscute cântece ale sale răsună în continuare în milioane de case din toată lumea: My way” („Drumul meu”), „Over the rainbow” („Deasupra curcubeului”), „That’s Life” („Asta e viaţa”), „New York, New York”, „Strangers in the Night” („Străini în noapte”) şi altele. Prietenii săi au avut grijă să îi pună în sicriu mai multe lucruri de care Sinatra nu se despărţea, printre care: o sticlă mică de whisky Jack Daniels, un pachet de ţigări Camel, o brichetă şi o cutie cu gumă de mestecat.