Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

- Un japonez a preferat să stea în junglă 27 de ani decât să se predea americanilor

Pentru un soldat japonez, Al Doilea Război Mondial a durat aproape 30 de ani. Shoichi Yokoi a fost găsit la 24 ianuarie 1972, în apropiere de Guam. Deşi ştia că războiul încetase, acesta a refuzat să se predea.

Şi-a făcut haine din plante
În urmă cu 39 de ani, la 24 ianuarie 1972, doi oameni din Guam îşi verificau cursele pentru crabi puse de-a lungul Râului Talofofo. La un moment dat au zărit în mijlocul junglei ceva ce semăna cu un om, dar purta nişte zdrenţe care cu greu ar fi putut fi numite haine. Acel ceva s-a dovedit a fi Shoichi Yokoi - un viitor erou al Japoniei.
Născut în 1915, în provincia Saori (lângă Nagoya), Shoichi era ucenic pe lângă un atelier de croitorie înainte de a fi recrutat în 1941. Iniţial, a fost încadrat în Divizia 29 Infanterie din Manchukuo. Apoi, a fost transferat la Regimentul 38 din Insulele Mariane, ajungând în Guam (cea mai importantă insulă a Arhipelagului Marianelor) în februarie 1943. La scurt timp după debarcarea în Guam, arhipelagul Marianelor a fost recucerit de armata SUA. În timpul luptelor, Yokoi şi alţi nouă camarazi s-au ascuns în junglă, pentru a nu fi capturaţi. Decizia soldaţilor a fost una conformă cu ordinele primite de la comandament: „Luptaţi până la moarte sau faceţi orice pentru a nu vă preda inamicului”.
De-a lungul anilor, şapte dintre cei zece fugari au părăsit insula, Yokoi rămânând alături de alţi doi camarazi, care au murit între timp. În junglă, Yokoi s-a hrănit cu vânat, fructe, melci şi creveţi şi s-a îmbrăcat cu haine făcute din plante. Casa lui era într-o peşteră de pe insulă, pe care fostul soldat a căptuşit-o cu frunze.

„Mi-e ruşine că m-am întors viu!”
La revenirea în Japonia, Yokoi a declarat, şocând opinia publică niponă, şi nu numai: „Mi-e ruşine că m-am întors viu”. Cuvintele sale au fost ani în şir pe buzele tuturor japonezilor, aceştia considerând că Yokoi reflectă exact spiritul luptătorului care preferă să moară decât să cadă prizonier. De altfel, faptul că era decis să lupte pentru patria sa este reliefat perfect de afirmaţia pe care Yokoi a făcut-o în faţa împăratului japonez Hirohito. „Majestate, m-am întors acasă! Îmi pare foarte rău că nu mi-am făcut datoria mai bine. Poate că lumea s-a schimbat, dar dorinţa mea de a vă servi nu s-a modificat cu nimic”. Japonezul hotărât a mărturisit că aflase că Japonia a pierdut războiul şi că Guam era sub suveranitatea SUA, dar asta nu l-a determinat să se predea.

A candidat la Parlament

După ce a ajuns acasă, în Japonia, Yokoi a fost mai mult decât şocat de schimbările găsite. Nu îşi imaginase că atunci când el era pe insulă, bombele atomice îi distrugeau ţara. L-a surprins televiziunea şi l-au mirat avioanele cu reacţie, dar contrar aşteptărilor multor dintre conaţionali, Shoichi s-a adaptat repede la noua realitate. La doar şase luni de la revenirea în patrie, Yokoi s-a însurat. Ba chiar fostul soldat a candidat la un loc în Parlament, dar a pierdut. Eşecul a fost pus pe seama atitudinii sale, care, deşi admirată şi admirabilă, a speriat pe majoritatea votanţilor.

- Japonezul a murit în 1997, la vârsta de 82 de ani, în urma unui atac de cord.