Main menu

header

14-01-1de Elena Şerban

Zodia Vărsătorului este, se pare, zodia muzicienilor. Doi dintre ei, Wolfgang Amadeus Mozart şi Arthur Rubinstein, au venit pe lume la doar o zi distanţă, dar în ani diferiţi: Mozart, la 27 ianuarie 1756 şi Rubinstein, 28 ianuarie 1887.

Amadeus Mozart

Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart s-a născut la Salzburg, în Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană (care a devenit, după 1804, Imperiul Austriac). Născut dintr-un tată violonist, Mozart a compus câteva piese pentru pian încă înainte de a învăţa să scrie. De aceea, tatăl, Leopold, a aranjat pentru fiul său un turneu de trei săptămâni, care până la urmă a durat nu mai puţin de nouă ani, micul geniu fiind admirat în Franţa, Belgia, Anglia, Italia şi Elveţia. Familia Mozart a revenit la Salzburg în 1771. După câteva luni petrecute la Bologna (timp în care şi-a luat numele de Amadeus), tânărul a fost angajat de arhiepiscopul din Salzburg. După şase ani, a demisionat şi şi-a încercat succesul la Paris, dar fără sorţi de izbândă. Lumea nu-şi mai amintea de puştiul care umplea sălile în 1763. De aceea, în 1781 s-a stabilit la Viena şi a recucerit publicul. La 4 august 1782 s-a căsătorit cu Constanze Weber. Liniştit financiar şi sufleteşte, între 1784 şi 1786 a compus la fiecare două săptămâni câte o operă. Începând din noiembrie 1791, sănătatea lui Mozart s-a degradat treptat şi, la 5 decembrie, a murit. Se pare că suferea de febră reumatismală recurentă, cu insuficienţă renală, însă cauza decesului nu este clară. În 1862, Ludwig von Köchel a clasificat şi catalogat compoziţiile lui Mozart. Ultima sa creaţie, Requiem-ul, are numărul 626.

Arthur Rubinstein

14-01-2Considerat cel mai mare pianist al secolului al XX-lea, Arthur Rubinstein s-a născut la 28 ianuarie 1887, în localitatea poloneză Lodz, într-o familie de evrei. Cel mai mic dintre cei şapte copii ai familiei, Arthur, a fost atent supravegheat de mama sa. De altfel, ea a fost cea care a observat înclinaţia către muzică a mezinului. De aceea, Arthur a fost trimis să studieze la Viena, Berlin şi Paris. Elev sârguincios, Rubinstein a avut primul său concert la numai 7 ani, la Viena. În 1906, când avea doar 19 de ani, a debutat la Carnegie Hall din New York. A interpretat atunci Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Camille Saint-Saëns. Au urmat apoi turnee în SUA, Austria, Italia şi Rusia.
Între 1932 şi 1937 a renunţat să concerteze, pentru a-şi perfecţiona tehnica. Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, cariera sa s-a desfăşurat doar în SUA, stat al cărui cetăţean a devenit în 1946. După terminarea războiului, a fost invitat să cânte şi în Germania, dar a refuzat. El şi-a motivat gestul prin faptul că mulţi membri ai familiei sale au fost exterminaţi de nazişti. Pianistul, care a murit în 1982, s-a căsătorit cu Aniela Mlynarska, cu care a avut patru copii.