Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

„Marile speranţe”, „Oliver Twist” sau „David Copperfield” sunt doar câteva dintre operele unuia dintre cei mai mari romancieri englezi: Charles Dickens. Născut într-o zi geroasă de iarnă, la 7 februarie 1812, în familia unui nobil de mijloc, viitorul romancier nu a avut o copilărie prea fericită. Asta pentru că, atunci când avea doar 12 ani, tatăl său a pierdut o mare sumă de bani la jocurile de noroc. Prin urmare, familia sa a fost trimisă la închisoarea datornicilor, iar Charles a devenit din elev al unei şcoli private şi costisitoare, un simplu muncitor la o fabrică de ghete. În ciuda vârstei sale, a fost obligat să se întreţină, muncind zece ore pe zi. De altfel, viaţa grea petrecută în fabrică a fost descrisă, sub diverse forme, în unele dintre operele sale („David Copperfield”).

Spre norocul băiatului, situaţia familiei sale s-a schimbat în bine după doar un an, deoarece tatăl a primit o moştenire consistentă. La vârsta de 15 ani, Charles a început să lucreze la un birou de avocatură, încercând să împlinească dorinţa tatălui său, care îl vedea avocat. În scurt timp însă, a renunţat la slujbă pentru a deveni ziarist.

În 1836 s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, cu care a avut zece copii. A început să scrie romane şi, graţie banilor câştigaţi, şi-a cumpărat casa pe care şi-o dorise încă din copilărie: Gad’s Hill. Potent financiar, a călătorit împreună cu soţia sa, de care divorţase între timp, în SUA. În timpul deselor excursii s-a întâlnit cu cititorii de peste Ocean, însă aceste întrevederi l-au obosit peste măsură. În ultimii ani ai vieţii sale, Dickens a reuşit cu greu să evite nişte scandaluri în care ar fi putut fi implicat din cauza unei aventuri amoroase pe care o avea cu o actriţă franţuzoaică.

Romancierul a murit în iunie 1870, în urma unui atac de cord, şi a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Westminster.