Main menu

header

04-01-1de Elena Şerban

„Piatra, piatră”, „Cine mi te-a scos în cale” şi „De la primărie-n sus” sunt doar câteva dintre cele mai renumite piese cântate de cea care e cunoscută sub numele de „regina romanţei româneşti”: Ioana Radu. Născută la 17 februarie 1917, la Craiova, Eugenia Braia (acesta era numele său adevărat) a venit pe lume într-o familie în care mai erau trei copii. Dintre aceştia, una dintre ele - Maria - a devenit la rândul său cunoscută în lumea muzicală. Este vorba despre Mia Braia.

Eugenia a absolvit cursurile Liceului Elena Cuza din Craiova. Liceul i-a adus nu doar cunoştinţe necesare din domeniul muzical, ci şi primul soţ. S-a îndrăgostit de Romeo Rădescu, profesor de muzică, cu care s-a căsătorit când era adolescentă. În timpul scurtei căsnicii a locuit în mai multe oraşe olteneşti: Târgu-Jiu, Calafat, Corabia şi Drăgăşani, în funcţie de locul în care reuşea să se angajeze soţul. Tot în timpul liceului şi-a cultivat calităţile muzicale, astfel că a început să cânte la diverse petreceri. După Revelionul 1936 şi-a părăsit casa şi soţul şi s-a mutat la Bucureşti. Spera să devină celebră. Şi a reuşit.

A devenit cunoscută graţie unui concurs folcloric ce i-a oferit nu doar şansa de a intra în lumea bună a muzicii, ci şi un nume nou: Ioana Radu.

A început să cânte doar romanţe şi a fost din ce în ce mai iubită de români. Era îndrăgostită de Maria Tănase, alături de care a cântat în mai multe spectacole. A înregistrat cântec după cântec şi soţ după soţ. A mai fost căsătorită de încă cinci ori, însă nu a avut parte de copii. Dându-şi seama că nu va trece prin experienţa maternităţii, s-a dedicat cu tot sufletul şi trupul cântecului. A murit în Bucureşti, la 18 septembrie 1990, şi a fost înmormântată în Cimitirul Bellu, alături de Amza Pellea şi de Ionel Budişteanu.