Main menu

header

13-01-1de Elena Şerban

Sir Charlie Chaplin, Charlot, unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai tuturor timpurilor, a venit pe lume la Londra, la 16 aprilie 1889. Rolul care l-a făcut celebru este cel al unui vagabond cu mustaţă, pălărie şi baston. Se pare că în acest rol Chaplin a fost inspirat chiar de copilăria sa amărâtă. Fiu al unor actori săraci, cu un tată alcoolic şi o mamă cântăreaţă, dar cu probleme psihice, Charles Spencer Chaplin a fost obligat să trăiască pentru o vreme într-o casă pentru săraci. Pentru a avea din ce se întreţine, Charlie împreună cu fratele său vitreg, Sydney, au urmat aceeaşi carieră ca a mamei lor. De altfel, graţie acestui lucru, au fost acceptaţi într-o trupă care efectua des turnee în SUA. În timpul unui astfel de turneu, în 1913, Charlie a fost văzut de şeful unui studio de film, care i-a şi propus primul rol. Producţia „Making a living” nu s-a bucurat deloc de succes, şi Charlie era la un pas să revină în Anglia.

A decis însă să mai facă o încercare cu filmul „Vagabondul”. Şi-a pregătit personajul în stilul său: şi-a pus o mustăcioară, o pereche uriaşă de pantaloni, un baston de care nu avea nevoie şi un melon (o pălărie) caraghios. Senzaţie! Personajul a intrat rapid în sufletele spectatorilor. Se pare însă că Chaplin a prins un tren favorabil, pentru că, în acea perioadă, America era invadată de sute de mii de imigranţi. Aceştia se regăseau în amărâtul de „Vagabond”, mai ales că acesta era un film mut, iar ei oricum nu ar fi înţeles engleza. Cu cele peste 70 de filme, Charlot a devenit unul dintre cele mai influente şi mai bogate personaje ale acelor vremuri la Hollywood. Printre producţiile care l-au avut ca protagonist pe Chaplin se numără „Dictatorul”, „Luminile oraşului” sau „Goana după aur”. Ca un fapt inedit, a participat incognito la un concurs de sosii Charlie Chaplin, unde s-a clasat pe locul... 3!

Şi în plan personal, viaţa sa a fost ca o vijelie. S-a căsătorit de patru ori, de trei ori cu partenerele sale din filme, de care a divorţat la scurt timp, iar în 1943, la 54 de ani, s-a căsătorit cu Oona O’Neill, fiica în vârstă de 18 ani a dramaturgului Eugene O’Neill. A avut 11 copii, născuţi în intervalul 1919-1962.
În ziua de Crăciun, în 1977, Chaplin, care a fost înnobilat de Regina Angliei, a decedat în somn.