Main menu

header

13-01-2de Elena Şerban

- Aimee Mullins are 35 de ani şi e supranumită „Femeia bionică”

Tânără, frumoasă, fotomodel şi imagine a companiei L’Oreal Paris. Este vorba despre americanca Aimee Mullins, născută la Allentown, Pennsylvania, care, la vârsta de 35 de ani, se poate spune că are tot ce îşi doreşte. Doar că... nu e chiar aşa. Pentru că tânăra Aimee nu are picioare.

Campioană la Jocurile Paralimpice
Frumoasa americancă s-a născut fără osul peroneu la ambele picioare (osul subţire dintre gleznă şi genunchi). Din cauza unor complicaţii, atunci când Aimee avea doar 1 an, ambele picioare i-au fost amputate de la nivelul genunchilor.
În ciuda acestui handicap, părinţii fetei s-au comportat cu ea ca şi cu un copil normal. Ba chiar mai mult, i-au impus şi lui Aimee să se descurce cu ce are. „Mi-au spus că nu am cum să schimb lucrurile. Să mă descurc cu ce am şi să nu îmi plâng de milă. Şi aşa am făcut”, a declarat tânăra.
S-a apucat de sport, graţie unor proteze ultraperformante, desenează, pozează, totul ca un om normal. A făcut performanţă în sport, devenind campioană la Jocurile Paralimpice de la Atlanta, din 1996. Probele ei preferate, la care, de altfel, a stabilit şi recorduri mondiale, au fost cele de 100 şi 200 de metri plat şi săritura în lungime.

Printre cei mai frumoşi oameni din lume
După ce a renunţat la sportul de performanţă, Aimee a fost remarcată de importanţi designeri vestimentari, care i-au propus să lucreze în domeniul modei. Printre aceştia s-a numărat celebrul Alexander McQueen, care a ajutat-o cu mai multe perechi de proteze speciale, cu tocuri înalte.
Frumuseţea sa a atras atenţia redactorilor celebrei reviste americane „People” care au inclus-o pe lista celor mai atrăgători 50 de oameni din lume.
Printre alte activităţi ale acestei femei, considerată un exemplu pentru multe persoane care se luptă cu diverse dizabilităţi, se numără actoria (a jucat în cinci filme până în prezent), dar şi scrisul. Este autoarea a trei cărţi: „Atlet” (editată în 2002), „Legile Reginei Bandiţilor” (2002) şi „Impuls protetic - Smith şi Morra” (2006).

Protezele sale, opere de artă
13-01-1În prezent, Aimee susţine o serie de conferinţe mobilizatoare pentru persoanele cu dizabilităţi. „Dacă mi-ar fi spus cineva, în adolescenţa mea, că voi fi un model nu doar pentru cei care se străduiesc să trăiască bine fără mâini sau picioare, poate că nu l-aş fi luat în seamă. Dar acum iată că sunt un model de modă, care este considerat frumos”, a declarat temerara. „De-a lungul anilor, am trăit experienţa ca cei din jurul meu, mai ales copiii, să fie învăţaţi de părinţi să evite să privească picioarele mele. Sau să mă întrebe de ce nu am picioare ca toţi ceilalţi. Niciodată nu m-ar fi deranjat întrebările de genul acesta, dar acum, cu atât mai puţin. Pentru că, graţie curajului unor oameni din jurul meu, am nişte picioare ce pot fi considerate adevărate opere de artă. Ştiaţi că am avut perioade când am purtat, pentru nişte show-uri de modă, nişte picioare realizate din lemn sculptat? Ei bine, da. Şi le-am purtat atât de relaxată, încât nimeni nu a realizat că aceste lemne erau picioarele mele”, a completat Aimee.

Poate avea ce înălţime doreşte
Acum, actriţa şi scriitoarea se laudă că este posesoarea a nu mai puţin de 12 perechi de picioare, realizate din lemn, plastic sau metal. „Avantajul acestor proteze este acela că pot avea diverse înălţimi, în funcţie de dorinţele mele. Pot să fiu, dacă vreau, înaltă de 1,83 m. De altfel, la un moment dat, după ce am primit o pereche de proteze ce mă înălţau la peste 1,80 metri, o amică s-a arătat foarte surprinsă şi chiar a declarat: «Nu e corect!!». Era nemulţumită că eu îmi pot alege înălţimea şi ea nu. Amuzant, nu?”, a glumit Aimee, care este cel mai bun exemplu de persoană puternică, reuşind să transforme un handicap uriaş într-un lucru pozitiv.

Specialist la Pentagon

Faptul că nu avea picioare nu a împiedicat-o pe Aimee să termine cursurile liceale cu un an mai devreme decât colegii săi de generaţie. Apoi, a obţinut una dintre cele trei burse puse în joc de Ministerul American de Apărare. La vârsta de doar 17 ani a devenit cea mai tânără persoană care avea acces la secretele de top ale Pentagonului. De asemenea, pe timpul vacanţelor, Aimee şi-a câştigat banii lucrând ca specialist în informaţii.

- Termenul „bionic“, aşa cum este supranumită Aimee, reprezintă aplicaţii mecanice, electronice şi biologice efectuate pe un organism uman.

„Da, este adevărat că picioarele mele sunt, de fapt, nişte proteze. Dar uitaţi-vă la Pamela Anderson. Ea are mai multe proteze în corp decât am eu şi, cu toate acestea, nimeni nu i-a spus niciodată că este hadicapată“ - Aimee Mullins