Main menu

header

de Elena Şerban

- La 20 mai 1873, Jacob Davis a introdus niturile de cupru la blugi

Deşi vi se pare că blugii sunt pe Pământ dintotdeauna, nu e chiar aşa. Acest obiect de îmbrăcăminte, care acum are toate formele (pantaloni, sarafane, rochiţe, salopete, fuste) a apărut abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Inventatorul lor? Levi Strauss. Însă, omul care a dat forma finală a acestor pantaloni confecţionaţi din denim tare a fost Jacob Davis. La 20 mai 1873, acesta patentează, împreună cu Levi Strauss, blugii cu nituri metalice la buzunare.

Minerii, primii clienţi
Îşi imaginează astăzi cineva viaţa fără blugi? Puţin probabil. Cel puţin cei care locuiesc în statele care au pretenţia de a fi civilizate. Şi nu aveţi cum să exludeţi acest obiect de îmbrăcăminte din garderobă, atâta vreme cât o pereche de blugi vă poate salva din orice situaţie, pentru că poate fi îmbrăcămintea perfectă atât la birou, cât şi la întâlnirea cu prietenii sau chiar la o ieşire la iarbă verde.
Noutatea adusă de croitorul Jacob Davis jeanşilor inventaţi de Levi Strauss, niturile metalice la buzunare, a apărut după ce tot mai mulţi mineri veneau la acesta pentru a le coase pantalonii. Ei se plângeau că, deşi aceştia erau deosebit de rezistenţi, buzunarele aveau de suferit. Croitorul a avut atunci ideea de a întări într-un fel cusăturile buzunarelor şi s-a gândit că cea mai bună soluţie este să bată nişte nituri din cupru, astfel încât peticele ce ţineau loc de buzunare să nu se mai descoasă. Prea sărac pentru a-şi patenta invenţia, Jacob a mers la Strauss, căruia i-a propus să împartă invenţia. Dându-şi seama de potenţialul ideii lui Jacob, Strauss nu a stat prea mult pe gânduri.
De asemenea, pentru a se potrivi cu niturile din cupru, ce aveau o culoare gălbuie, Strauss a decis să facă toate cusăturile blugilor cu aţă rezistentă, de culoare galbenă.
În timp însă, după ce tot mai multă lume cumpăra jeanşii ce aveau buzunarele întărite cu nituri, au apărut plângeri. Oamenii erau supăraţi că aceste nituri au avantajul că „ţin” buzunarele la locul lor, dar şi dezavantajul de a zgâria mobila. De aceea, firma Levi’s and Company a decis să elimine aceste nituri de la buzunare, dar livrau produsele cu tot cu aceste accesorii. Să fie, că nu se ştie.

Filmele au promovat blugii
Cu toate că au invadat piaţa americană încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, blugii au devenit o modă abia după ce personajele filmelor turnate la Hollywood au apărut îmbrăcate cu aceşti pantaloni. Astfel, majoritatea actorilor care întruchipau roluri de cowboy purta salopete de blugi. Încet-încet, moda pantalonilor din denim a acaparat America şi apoi lumea.
Isteria a început însă abia după anii ’50, când actorul James Dean a purtat, în filmul „Rebel fără cauză”, o pereche de jeanşi. Apoi, tot mai mulţi adolescenţi, care se regăseau în personajul interpretat de Dean, au început să poarte aceşti pantaloni. Deosebit de conservatori, adulţii americani au interzis blugii în şcoli. Şi cum tot ce e interzis e dorit, tinerii americani nu au vrut să mai renunţe la blugi. Nici atunci şi, mai ales, nici acum.

De la agonie la extaz
Începând din anii ’70, lumea a devenit din ce în ce mai relaxată în ceea ce privea ţinutele. Nimeni nu mai avea nimic de comentat dacă o persoană alegea să poarte blugii ca principal obiect vestimentar. Din păcate pentru producători, veniturile populaţiei erau mici, astfel încât o pereche de blugi ajunsese să coste foarte puţin. Astfel, un om cu venituri nu foarte mari putea să cumpere nişte pantaloni din denim, confecţionaţi de o firmă „de duzină” cu nu mai mult de zece dolari.
Abia în anii ’80, când economia americană şi-a luat avânt, blugii au devenit mai scumpi. Din acest motiv, mulţi designeri de top au început să creeze jeanşi cu motive deosebite şi cu accesorii scumpe. Şi vânzările au explodat, la fel şi veniturile.

Legenda „prespălaţilor”
Blugii prespălaţi, multă vreme pe locurile fruntaşe în ceea ce priveşte moda, au apărut dintr-un accident. Mai precis, în 1970, Hal Burgess, deţinătorul unei fabrici de blugi, a intenţionat să participe la un târg la care voia să îşi comercializeze produsele. Doar că, în hotelul în care era cazat şi în care era depozitată cea mai mare parte a blugilor pe care voia să îi ducă la târg, a avut loc o inundaţie. Burgess a cerut managerului hotelului o piscină în care măcar să clătească pantalonii. După ce i-a spălat, produsele au căpătat un aspect ciudat, din cauza apei care conţinea clor. Neintimidat de aspect, Hal a dus marfa la târg. Succesul înregistrat a transformat blugii prespălaţi într-o adevărată marcă.

„Tratarea cu nisip”
Moda blugilor a căpătat alte valenţe la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90. Tot mai multe persoane au început de atunci să solicite blugi cu aspect purtat, dar care să fie noi. Imediat, companiile producătoare au reacţionat. Cea mai bună metodă de a face din nişte blugi noi unii purtaţi a fost „tratarea cu nisip”. Astfel, mai multe perechi de pantaloni erau introduse într-un fel de maşini de spălat în care se aflau cantităţi uriaşe de nisip. După câteva minute, blugii arătau ca şi cum ar fi fost purtaţi luni în şir.
Metoda avea şi dezavantaje, mai ales printre oamenii care lucrau în această industrie. Astfel, în Turcia, mare producător de blugi, nu mai puţin de 5.000 de oameni care lucrau în acest domeniu s-au îmbolnăvit de silicoză (inflamaţia cronică a ţesutului pulmonar). 46 de oameni au murit din acest motiv!

Cea mai veche pereche din lume

În anul 1948, o femeie a găsit, într-o veche mină de argint din Deşertul Mojave, California, o pereche de blugi. Încă buni, aceştia au fost purtaţi de femeie câţiva ani. Apoi, la sfatul unor amici, a scris o scrisoare companiei Levi Strauss, spunându-i despre descoperirea sa. Compania a estimat, după modelul blugilor, că aceştia au fost confecţionaţi în jurul anului 1890. În compensaţie, i-au oferit femeii aproximativ 25 de dolari (o sumă frumuşică pentru acea vreme) plus câţiva pantaloni, la alegerea sa. Aceasta este, se pare, cea mai veche pereche de blugi din lume.

- Numele de blue-jeans provine din termenul francez Blue de Genes (albastru de Genova).
- În multe state comuniste şi nu numai, blugii reprezentau un simbol al decadenţei şi erau, din acest motiv, deosebit de greu de obţinut.
- În 1964, o pereche de blugi Levi Strauss a intrat în colecţia permanentă a celebrului muzeu Smithsonian.
- Începând din 1886, Levi a cusut o etichetă pe blugi. Aceasta avea pe ea doi cai care trăgeau o pereche de blugi. În acest fel, el voia să demonstreze că pantalonii creaţi de el sunt deosebit de rezistenţi şi nu se rup.