Main menu

header

14-01-1de Elena Şerban

- Trupa concertează la Bucureşti, la 30 mai, zi în care solista, Marie Fredriksson, împlineşte 53 de ani

Solista Marie Fredriksson, alături de care au cântat milioane de oameni din întreaga lume, îşi va sărbători, la 30 mai, ziua de naştere împreună cu miile de spectatori români care vor participa la concertul ce va avea loc la Zone Arena, dar şi de colegul său, Per Gessle. Show-ul de la Bucureşti va fi inclus într-un nou turneu mondial programat pentru 2011, al zecelea din cariera trupei, ce s-a reunit anul trecut după aproape opt ani de pauză.

Ţinta lor: să cucerească lumea
Povestea acestei trupe începe la sfârşitul anilor ’80. Scopul trupei era acela de a „cuceri lumea”. Ţel atins întru totul, chiar dacă la început părea greu de înfăptuit. Cu cele peste 75 de milioane de albume vândute în întreaga lume, puţine persoane ar putea spune că Roxette nu a cucerit lumea.
Marie Fredriksson şi Per Gessle s-au întâlnit pentru prima dată în Halmstadt (Suedia), la sfârşitul anilor ‘70. Pentru că erau ocupaţi cu carierele individuale, cei doi nu s-au gândit să pună bazele unei trupe. Au luat în calcul serios această variantă abia după ce compania EMI (celebră casă de discuri britanică) le-a sugerat asta. Şi cei doi au început să cânte împreună sub numele de Roxette, începând cu anul 1986, an în care au scos pe piaţă albumul „Pearls of Passion” („Perle de pasiune”).
Deşi nou-intrată pe piaţa muzicală, trupa Roxette a doborât orice record în materie. Oriunde mergea în Suedia, sute de mii de oameni se înghesuiau să o vadă la concerte. Un an mai târziu, piesa „It Must Have Been Love (Christmas For The Broken Hearted)” era singura ascultată în Suedia.

Au depăşit rapid graniţele Suediei
Celebritatea uriaşă a acestui cuplu muzical a depăşit graniţele statului scandinav. Roxette s-a instalat confortabil pe primele locuri în topurile întregii Europe.
Anul 1988 a venit cu o surpriză destul de neplăcută pentru cei doi suedezi. Albumul scos pe piaţă, „Look Sharp!”, s-a bucurat de succes doar în Suedia, deoarece în rest a fost considerat un eşec major. A fost nevoie ca un student suedez să preia o piesă de pe acest album, „The Look” („Privirea”), şi să meargă cu ea în SUA. A pus piesa la un post local de radio şi... bum! Nebunie maximă. Piesa a prins atât de bine la publicul american, încât, la începutul anului 1989, a urcat pe locul întâi în topuri.

Nouă milioane de copii vândute după filmul „Pretty woman”
O altă piesă care s-a cocoţat pe locul întâi în topurile americane a fost „Listen To Your Heart”. Apoi melodia „It Must Have Been Love” („Trebuia să fie dragoste”), reorchestrată, a atras atenţia lumii întregi că talentul celor doi de la Roxette e uluitor. Graţie filmului „Pretty woman” („Frumuşica”), piesa s-a vândut în nu mai puţin de nouă milioane de copii.
Părea că nu există decât muzica Roxette. De altfel, nebunia a continuat în 1991, cu albumul „Joyride” („Călătoria bucuriei”) - trupa a susţinut peste o sută de concerte în toată lumea. Din Europa până în Australia.
Urmează hituri după hituri. Toată lumea fredona „How Do You Do!” („Ce faci”), „Crash! Boom! Bang!”, „Sleeping In My Car” („Dormind în maşina mea”).

Au scos un album în spaniolă
Unul dintre cele mai curajoase momente din istoria muzicală a duetului, care va concerta la Bucureşti la 30 mai, a avut loc în anul 1996. Roxette a decis atunci să înregistreze un album, în totalitate, în limba spaniolă. „Baladas en Espanol” a fost deosebit de bine primit nu doar în Spania, ci şi în întreaga Americă de Sud vorbitoare de limbă spaniolă. Datorită acestui fapt, Roxette a primit un disc de platină în Spania şi câte unul de aur în Argentina, Venezuela, Mexic şi Chile.

Cumpăna din 2002
Anul 2002 a reprezentat însă un moment de cumpănă în cariera trupei, după ce Marie a fost diagnosticată cu o tumoare canceroasă pe creier. Solista a suferit o intervenţie chirurgicală complicată, fiind nevoie de mai multe luni de tratament şi de câţiva ani de pauză. Deşi tratamentul a fost un succes, Marie a rămas cu sechele: şi-a pierdut abilitatea de a citi şi număra, nu mai vede cu ochiul drept şi e parţial paralizată pe aceeaşi parte.
În ciuda cancerului, Marie nu a renunţat total la muzică. Şi nici Per. În anul 2009, cei doi au decis că e cazul unei reuniri, astfel că au revenit pe scenă în formula consacrată. Lucru deosebit de bun şi pentru fanii români, care se vor putea bucura de hiturile celor doi suedezi.

Per Gessle

Per Hakan Gessle a venit pe lume în 12 ianuarie 1959, în Halmstad, Suedia. Muzician încă din vremea copilăriei, a pus bazele formaţiei Gyllene Tider în 1976. Este căsătorit încă din 1993 cu prietena sa din adolescenţă, Asa Nordin, cu care are un fiu, Gabriel Titus. Per şi Asa s-au căsătorit la Castelul Borgholm, acelaşi loc în care a fost filmat clipul melodiei „Listen to your heart” („Ascultă-ţi inima”).

14-01-2Marie Fredriksson

Solista s-a născut la 30 mai 1958, în localitatea Össjö, într-o familie cu venituri modeste, care mai avea patru copii. Lăsată singură acasă de părinţii obligaţi să muncească, Marie îşi ocupa timpul cântând în faţa oglinzii. Din acest motiv, a decis să urmeze cursurile unui liceu şi apoi să se angajeze la un teatru muzical. Împreună cu iubitul său din acea vreme, suedeza a înregistrat un album, care s-a bucurat de un succes relativ. Singurul lucru bun din acea perioadă a fost că s-a împrietenit cu Per, cel care avea să-i devină partener de scenă. Marie are doi copii cu soţul său, Mikael Bolyos, cântăreţ, compozitor şi pianist: Inez Josefin (18 ani) şi Oscar Mikael (15 ani).