Main menu

header

06-01-1de Elena Şerban

Cel mai cunoscut autor american al tuturor timpurilor, Ernest Miller Hemingway, laureat al Premiilor Pulitzer şi Nobel pentru literatură, a venit pe lume la 21 iulie 1899, la Oak Park, Illinois, o suburbie a oraşului Chicago.

 

Deşi provenit dintr-o familie de intelectuali, tatăl fiind medic, Ernest decide să nu îşi continue studiile universitare şi se angajează ca reporter la ziarul Kansas City Star. Câteva luni mai târziu devine reporter în Primul Război Mondial (1917-1918). Îşi continuă această carieră de reporter de război şi în timpul Celei de a Doua conflagraţii mondiale, dar şi în Războiul civil spaniol (1936-1939).

Criticii spun că multe dintre operele lui Hemingway au un puternic caracter autobiografic. Cele mai cunoscute romane ale scriitorului american sunt: „Bătrânul şi marea”, „A avea şi a nu avea”, „Adio, arme!” sau „Pentru cine bat clopotele?”, „Învingătorul nu ia nimic”.

Scriitorul a fost însurat de patru ori: cu Elizabeth Hadley Richardson, care i-a dăruit un fiu - John „Jack” Hadley Nicanor Hemingway, cu Pauline Marie Pfeiffer, care i-a născut doi fii, Patrick şi Gregory, cu Martha Gellhorn şi cu Mary Welsh (pe care a cerut-o în căsătorie la a treia întâlnire).

Pasionat de călătorii, dar mai ales dornic să afle cât mai multe despre popoarele lumii, Ernest a umblat în toată lumea: din Africa în China şi din Europa în Cuba. Însă, scriitorul s-a îndrăgostit de Cuba, ţară în care a petrecut ani buni din viaţa sa. De altfel, romanul său de căpătâi, „Bătrânul şi marea”, a fost inspirat din povestea unui bătrân pescar cubanez.

Scriitorul s-a sinucis în dimineaţa zilei de 2 iulie 1961. Suferea de probleme fizice (afecţiuni ale ficatului cauzate de abuzul de alcool, arteroscleroză şi afecţiuni oculare), dar şi de depresie şi uşoară paranoia.