Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Michelangelo Merisi da Caravaggio este unul dintre cei mai mari inovatori ai picturii. Născut la 29 septembrie 1571, în oraşul Caravaggio, lângă Milano, Italia, este primul pictor care foloseşte tehnica clarobscurului. În afara geniului pe parte artistică, el a fost un aventurier, din a cărui viaţă nu au lipsit scandalurile.

La 21 de ani, după câţiva ani de peregrinări prin diferite ateliere de pictură şi cu ceva experienţă la activ, a ajuns la Roma. Aici a început o perioadă bună din punct de vedere al tablourilor create, dar dezastruoasă pentru viaţa sa. Nopţile sunt pentru el momente de beţii crunte şi de tovărăşii cu oameni rău famaţi. A avut o perioadă mai calmă când a fost luat sub protectorat de juristul Curţii Romane. Nu s-a potolit însă şi a muşcat mâna care l-a hrănit, fugind cu pupila juristului. Relaţia amoroasă s-a sfârşit după mai puţin de un an.

Norocul i-a surâs din nou lui Caravaggio în 1596, când Cardinalul del Monte i-a devenit protector. În doar câţiva ani, a pictat cele mai importante opere ale sale, printre care „Băiat cu un coş de fructe”, „Sfântul Matei cu îngerul” şi „Tânără femeie cântând la lăută”.

Firea sa rebelă a răbufnit din nou. S-a certat cu mai mulţi pictori contemporani, pe care i-a denigrat cu orice ocazie. La un moment, l-a ucis într-un duel pe pictorul Ranuccio Tomassoni şi a fost arestat, dar a reuşit să evadeze şi a ajuns la Napoli, apoi în Insula Malta. Aici a primit titlul de cavaler monarh, dar, în urma unui conflict cu un alt cavaler, a fost iar în închisoare. A scăpat din nou şi a ajuns la Roma. Viaţa tumultuoasă şi malaria de care era bolnav încă din copilărie i-au adus moartea la 18 iulie 1610. Avea doar 39 de ani.