Main menu

header

15-01-1de Elena Şerban

Considerat de ruşi omul care a pus din nou ţara lor între puterile lumii, Vladimir Putin este cel mai important politician rus de după căderea blocului comunist, în 1989. Născut la 7 octombrie 1952, în Leningrad (actualul Sankt Petersburg), Vladimir Vladimirovici Putin este fiul unui marinar şi al unei muncitoare, iar bunicul său a fost bucătarul preferat de Lenin şi de Stalin.

După terminarea Facultăţii de Drept de la Leningrad, Vladimir a fost cooptat în KGB atât datorită potenţialului său intelectual deosebit, dar şi a faptului că era un excelent practicant al artelor marţiale (are centura neagră la judo). În ultimii ani ai Războiului Rece, Putin a fost detaşat la Drezda, în Germania, apoi, după 1990, a fost chemat în forţele centrale ale KGB.

În august 1999, Vladimir a fost numit premier al Rusiei de fostul preşedinte Boris Elţîn. După demisia acestuia ajunge preşedinte interimar al Rusiei. La 26 martie 2000 a devenit preşedinte cu acte în regulă al marelui stat de la Răsărit, funcţie în care a fost reales în 2004. Deoarece Constituţia rusă nu permite trei mandate consecutive, Putin, care ar fi avut mari şanse să fie reales, a devenit premier, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Actualul prim-ministru este însurat încă din 1983 cu Ludmila, fostă stewardesă, împreună cu care are două fiice: Ekaterina şi Maria. Cele două au fost născute în ani consecutivi, 1985 şi 1986, la Drezda. Ekaterina este studentă în SUA şi urmează să se căsătorească în scurt timp cu fiul fostului ambasador al Coreii de Sud la Moscova, în ciuda reticenţelor tatălui său.

Putin este cunoscut ca mare iubitor de animale, el deţinând în prezent un câine din rasa Labrador, pe nume Koni, dar are grijă şi de numeroase alte vieţuitoare precum: un leu, un tigru, un urs şi chiar o balenă.