Main menu

header

12-01-1de Elena Şerban

Într-o zi de 24 a lunii octombrie, anul 1946, dintr-o mamă armeancă şi un tată român, a venit pe lume una dintre cele mai talentate actriţe şi cântăreţe ale României, Anda Călugăreanu. Botezată de fapt Anca Miranda, aceasta şi-a schimbat numele, la îndemnul comicului Mircea Crişan, pentru a evita cacofonia.

 

Mică de statură (motiv pentru care a şi fost respinsă de multe ori de la Institutul de Teatru), dar cu o voce puternică, a debutat în muzica mare, pe scena Sălii Palatului în 1965, cu trupa Sincron. Apoi, a fost descoperită de realizatorii de divertisment din TVR, loc ce a fost pentru ea o a doua casă. Aici şi-a găsit marea iubire a vieţii, în persoana actorului şi a cântăreţului Dan Tufaru, cu care a fost căsătorită şi alături de care a avut o fiică. Tot în TVR, Anda a realizat şi prezentat numeroase emisiuni şi a înregistrat zeci de melodii. Printre cele mai cunoscute se numără: „N-am noroc”, „Portocala” şi „Micul prinţ”.

Femeie aprigă şi puternică, Anda şi-a pus în cap toată lumea muzicală românească după ce, într-un interviu acordat revistei Flacăra, a afirmat că premiile la marile festivaluri şi concursuri din România se dau doar pe pile. Din acest motiv, compozitorii au evitat să îi mai scrie piese, aşa că Anda a schimbat macazul, dar nu a renunţat la muzică. A început să interpreteze melodii folk, gen de care s-a îndrăgostit.

După ce căsătoria cu Dan Tufaru s-a terminat, la începutul anilor ’70, actriţa s-a recăsătorit, în 1986, cu economistul Alexandru Medeleanu, însă din relaţia lor nu au rezultat urmaşi.

Moartea Andei, în ziua de Sfânta Maria a anului 1992, a fost cauzată de cancer la plămâni. Avea doar 46 de ani.