Main menu

header

de Ana Trifan

- Cele mai bântuite cimitire din lume

Fiecare cimitir mai vechi are povestea lui şi, de ce nu, câte o legendă sau chiar mai multe despre niscaiva fantome care ar colinda prin zonă. „Pere Lachaise”, „Highgate Cemetery” sau „Recoleta” sunt doar câteva dintre locurile de îngropăciune celebre, despre care se spune că ar fi bântuite.

Năluca băieţelului furios
Faimoasa fantomă a cimitirului „Greenwood”, din Decatur, statul american Illinois, este cea a unui băiat confuz şi furios, pe care localnicii l-au botezat Michael. Diverşi vizitatori au spus că a aruncat cu pietre în ei ori a încercat să-i lovească sau să-i dărâme. Localnicii vorbesc şi despre spectrul unei fetiţe care priveşte trist şi face cu mâna la cei care părăsesc zona.
Locul de îngropăciune „Stull”, din Kansas, cunoscut şi drept „cimitirul blestemaţilor”, se spune că ar adăposti rămăşiţele unui fiu al necuratului făcut cu o localnică. Zvonuri despre ritualuri satanice şi lumini inexplicabile care apar noaptea au mărit şi mai mult misterul şi teama în legătură cu acest loc ciudat, pe care mulţi localnici îl văd ca pe o poartă spre iad.

Vampirul londonez cutreieră prin Highgate
În celebrul „Pere Lachaise”, din Paris, îşi dorm somnul cel de pe urmă mari personalităţi precum Oscar Wilde, Jim Morrison, Balzac sau Edith Piaf. Acest lucru pare să nu le impresioneze pe fantome. Se spune că noaptea stafiile evreilor francezi omorâţi de nazişti se plimbă prin cimitir, în căutarea unui loc în care să-şi găsească odihna.
Zvonuri că cimitirul „Highgate”, din Londra, ar fi un sălaş al vampirilor au apărut din 1960, când au fost descoperite printre morminte urme de sânge şi carcase de animale supte de sânge. Oamenii din cartier au organizat chiar „vânători” de vampiri în acea perioadă, însă fără succes. Probabil, vampirul londonez încă mai bântuie prin „Highgate”, dar cine ar avea curaj să-l caute la ceas de noapte printre mormintele imensului cimitir?

Mary cea sângeroasă
În cimitirul „Resurrection”, din Chicago, se presupune că bântuie aşa-numita „Bloody Mary” („Mary cea sângeroasă”), de care se leagă una dintre cele mai faimoase legende urbane. Ea a fost atacată şi omorâtă în apropierea cimitirului, la puţin timp după ce a plecat de la o înmormântare. Legendele locale spun că fantoma tinerei apare deseori pe marginea drumului şi cere să fie dusă până la poarta cimitirului, unde, brusc, dispare.
„Bachelors Grove” este un alt loc de îngropăciune bântuit din Chicago, Statele Unite, care pare să fie o zonă de activitate paranormală preferată de spirite. Vizitatorii spun că printre morminte apare imaginea unei case albe, cu stâlpi, care dispare în pământ după câteva secunde. Cimitirul nu mai este deschis şi nici întreţinut, iar faptul că a căzut în ruină sporeşte şi mai mult misterul.
„Garden of Hope” („Grădina speranţei”), un cimitir din statul american Mississippi, este locul de înmormântare a unei familii care a fost ucisă cu brutalitate. Vizitatorii spun că uneori, printre morminte, apar fantomele unor copii care aleargă şi râd.

Alphonse - o stafie drăguţă
Printre fantomele care apar în cimitirul St. Louis, din News Orleans, considerat unul dintre cele mai bântuite din lume, s-ar afla şi cea a lui Alphonse. Acesta ar apărea ca un tânăr chipeş şi politicos, care îi ia pe vizitatori de mână, îşi spune numele şi îi roagă să-i arate drumul spre casă. O serie de vizitatori ai cimitirului au mărturisit că l-au mai văzut pe Alphonse cărând flori de la alte morminte, pentru a le pune pe al său. Alţi trecători au spus că fantoma se teme de un mormânt în care e îngropat un anume Pinead şi că a încercat să-i avertizeze să stea departe de acesta. Se mai spune despre Alphonse că are mereu un zâmbet bun pe faţă, dar că la un moment dat începe să plângă şi dispare. Este una dintre cele mai „prezente” fantome în fotografiile pe care cei fascinaţi de acest domeniu le-au făcut în cimitir.

Statuia care plânge
Cimitirul „Bonaventure”, din Savannah, Statele Unite, a fost folosit pentru atmosfera sa frumoasă şi misterioasă ca decor pentru filmările de la „Midnight in the Garden of Good and Evil” („Miezul nopţii în grădina binelui şi răului”), regizat de Clint Eastwood. Locul este întunecat, cu o vegetaţie foarte deasă, iar localnicii spun că monumentul care o reprezintă pe tânăra Gracie Watson varsă lacrimi adevărate. Vizitatorii lasă mici cadouri lângă monument şi se zice că, dacă cineva le fură, statuia începe să plângă.
„Recoleta”, cimitirul bogaţilor din Buenos Aires, Argentina, este locul în care se află rămăşiţele Evei Peron. Se spune că nu e deloc fericită şi nu prea se odihneşte. Dar legenda sa nu e singura care bântuie acest loc. Fantoma unuia dintre paznicii locului, care s-a sinucis, se plimbă încă printre morminte noaptea, zornăindu-şi cheile. Altă legendă legată de acest cimitir este cea a spiritului unei fete tinere, care a fost, din greşeală, îngropată de vie.

Fantoma vrăjitoarei voodoo
Se spune că celebra vrăjitoare voodoo Marie Laveau, îngropată în cimitirul St. Louis, din New Orleans, poate îndeplini cererile vizitatorilor cimitirului chiar şi din mormânt. Unii dintre cei care au trecut pe acolo au spus că au auzit scâncete din interiorul unor cripte.
Fantoma sa poate fi văzută deseori în timpul nopţii, umblând printre morminte, purtând un turban alb cu roşu, şi rostind atât de tare un blestem voodoo, încât acesta s-ar auzi şi de pe strada din apropierea cimitirului. Dar nu numai fantoma vrăjitoarei moarte în 1881 s-ar plimba printre morminte, ci şi cea a şarpelui său, un boa constrictor, pe care fiica lui Marie Laveau l-ar fi pus de viu în sicriu, alături de trupul vrăjitoarei. Câţiva adolescenţi americani, aflaţi într-un tur al cimitirului bântuit, au declarat că au văzut şarpele şi chiar au încercat să-l urmărească, dar că aceasta s-ar fi strecurat pe o alee mai îngustă, unde a dispărut pur şi simplu. Apariţia vrăjitoarei şi a reptilei s-ar fi intensificat în ultimii ani, din cauza stării de degradare în care se află cimitirul şi a numeroşilor vandali.