Main menu

header

de Cristina Tache

Napoleon Bonaparte spunea: „Beau şampanie când sunt învingător, pentru a sărbători, dar beau şi când pierd, pentru a mă consola”. Şampania este, fără îndoială, băutura preferată la petreceri şi la evenimentele importante, cum este trecerea în noul an. Niciun alt vin nu este asociat cu fericirea şi cu festivităţile, aşa cum este această specialitate, ce are nevoie de anumite condiţii de păstrare şi mai ales de servire. Vă propunem să descoperim împreună tainele şampaniei şi ale servirii acestui vin al aniversărilor.

O istorie de sute de ani
Şampania datează de acum 300 de ani. Dom Perignon, un călugăr benedictin care se ocupa de cramele dintr-o mănăstire situată în regiunea istorică Champagne din Franţa, a perfecţionat tehnica realizării acestei băuturi. De unde şi afirmaţia potrivit căreia şampania Dom Perignon ar fi echivalentul caviarului între băuturi. În 1743, Claude Moet a transformat această mănăstire într-o vinărie de mare renume. Cea mai bună şampanie produsă în vinăriile sale poartă acum numele călugărului care a creat-o, în memoria acestuia. În 1787, Moet a trimis o sută de sticle de şampanie în America. Au mai trecut însă două sute de ani până când francezii s-au implicat în fondarea unei vinării de şampanie în inima regiunii Napa Valley - Domaine Chandon, din California, Statele Unite ale Americii.

Răciţi-o până la 7°C
Şampania trebuie servită la 7°C, aceasta fiind temperatura optimă pentru a-şi dezvălui gustul real. Pentru aceasta ţineţi sticla nedeschisă într-o frapieră cu gheaţă timp de 20-30 de minute sau în frigider timp de trei-patru ore.
Îndepărtaţi mai întâi folia metalică, ţinând degetul mare apăsat pe dop şi desfaceţi între timp sârma de la gura sticlei. Înveliţi sticla într-un şervet, ţineţi-o nemişcată, prindeţi bine dopul şi răsuciţi-l uşor. Aşezaţi palma peste dop şi scoateţi-l uşor. Ridicaţi paharul într-o mână, iar în cealaltă, sticla şi aplecaţi-le într-o parte, lăsând băutura să se scurgă uşor pe marginea interioară a paharului.

Se savurează cu înghiţituri mici
Paharul în care este servită şampania este foarte important. Pentru a vă bucura din plin de savoarea licorii, folosiţi recipiente cu picior, subţiri şi înalte, ori puţin bombate. Paharul potrivit trebuie să nu lase bulele de acid să se spargă în afara recipientului şi trebuie să concentreze aroma vinului.
Atunci când se bea, paharul se ţine de picior, pentru a menţine băutura la temperatura potrivită.
Pentru a aprecia cu adevărat gustul şampaniei, se ia o mică înghiţitură şi se plimbă în gură câteva secunde. În niciun caz nu se bea cu înghiţituri mari şi nu se dă peste cap paharul! Se bea încet, pentru că astfel se intensifică şi se eliberează toate aromele şi calităţile gustative subtile.

Calitatea este foarte importantă
Şampania este diferită ca gust şi preţ, în funcţie de anul de producţie. La baza obţinerii unei licori de calitate stă un amestec de struguri dintr-un an cu o recoltă foarte bună. Şampania este produsă din struguri negri Pinot Noir, Pinot Meunier şi albi Chardonnay, cultivaţi în solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Franţei. Aceasta este singura zonă din lume ce întruneşte combinaţia perfectă între condiţiile climatice şi geologice necesare obţinerii unei astfel de licori de calitate.

Tipuri şi „potriveli”
În general, şampaniile albe, seci, sunt potrivite la aperitiv, iar cele roşii, la feluri de mâncare pe bază de peşte şi de sosuri cu smântână. Tipul extrasec este un aperitiv excelent. Poate fi servit şi cu fructe de mare sau cu peşte. Varianta rosé merge foarte bine cu preparate asiatice şi cu peşte. Soiul demisec este recomandat la prăjituri cu fructe şi budinci cu frişcă.

Evitaţi vinul spumant cu bioxid de carbon!

Vinurile spumante, o alternativă potrivită? Nu întotdeauna. Acesta este produs după aceeaşi tehnologie ca şi şampania. Cele scumpe pot fi la fel de gustoase, însă sortimentele ieftine sunt produse, de obicei, din struguri de calitate inferioară, iar fermentaţia are loc în recipiente uriaşe, şi nu în sticle. Cele mai slabe din punct de vedere al calităţii sunt vinurile cărora li se adaugă bioxid de carbon, pentru a deveni efervescente.

- Principalul criteriu de apreciere a calităţii unei şampanii este spuma - cu cât sunt mai mici bulele şi aciditatea mai scăzută, cu atât băutura este mai bună.
- Şampania nu se ţine niciodată în congelator.