Main menu

header

17-01-1de Elena Şerban

În muzica populară românească, Ion Dolănescu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Generaţii şi generaţii de români au plâns sau s-au bucurat pe muzica sa.

Cântăreţul s-a născut în Perşinari din Dâmboviţa, la 25 ianuarie 1944. S-a îndrăgostit de cânt încă din copilărie, însă şansa sa cea mare a fost întâlnirea cu Maria Tănase în 1961, când a însoţit-o într-un turneu prin Dâmboviţa. În cele trei săptămâni alături de ea a realizat că acesta este drumul pe care vrea să meargă în viaţă. După finalizarea cursurilor Liceului „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte şi ale Şcolii Populare de Artă a devenit solist al Ansamblului Ciocârlia din Bucureşti. Mutarea în Capitală a fost un moment important din cariera tânărului cântăreţ. Talentat şi cu ochi albaştri, Dolănescu a intrat rapid în inima a mii de femei. După câteva invitaţii la televiziune, cariera sa a explodat.

Şi în viaţa personală lucrurile se mişcau cu repeziciune. Dolănescu s-a însurat prima dată când avea 22 de ani, cu Iustina Băluţeanu, solistă de muzică populară, cu 21 de ani mai mare decât el. După divorţul de Iustina s-a îndrăgostit de cea care a fost marea iubire a vieţii sale, Maria Ciobanu. Cei doi au avut împreună un băiat, Ionuţ Dolănescu, născut în 1972.

După despărţirea de Maria Ciobanu, Dolănescu a devenit din nou tată. Cel de-al doilea fiu al său, Dragoş Carlos, a venit pe lume în urma relaţiei dintre solistul de muzică populară şi Margarita Valenciano, o studentă din Costa Rica.

Înainte de Revoluţie, Ion Dolănescu a strâns o avere impresionantă datorită glasului său. Se spune însă că acest lucru nu era chiar pe placul autorităţilor comuniste, care l-au considerat multă vreme persona non grata. Până nu a intervenit pentru el la Nicolae Ceauşescu celebra Ioana Radu, Dolănescu nu a fost ocolit de controale şi de percheziţii.

După decembrie 1989, Dolănescu a fost deputat pe listele PRM. Marele cântăreţ a murit la 19 martie 2009, în urma unei afecţiuni cardiace.

De-a lungul carierei sale, solistul a înregistrat nu mai puţin de 50 de albume, pe discuri de vinil şi CD.