Main menu

header

09-01-1de Elena Şerban

Un dictator îndrăgostit de putere. Aşa a fost caracterizat ani la rândul fostul conducător al României de până în 1989. Nicolae Ceauşescu a fost însă unul dintre cei mai controversaţi politicieni din lume. Născut la Scorniceşti, în Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie săracă, Nicolae Ceauşescu a reuşit să urce până în vârful ierarhiei comuniste din România. Asta în ciuda faptului că nu avea o educaţie strălucită. Ba, dimpotrivă. Cum familia Ceauşescu avea nu mai puţin de zece copii, tatăl, Andruţa, nu a reuşit să îi dea pe toţi la şcoli înalte. Astfel, Nicolae a urmat doar cursurile primare în satul natal şi apoi a fost trimis ca ucenic la un cizmar din Bucureşti. Aici, el a luat contact cu ideile comuniste şi a intrat în acest partid. Încet-încet, a ajuns cel mai important om din stat, beneficiind şi de schimbarea de regim din România ce a avut loc în 1946. De-a lungul celor peste 33 de ani de „domnie” (din 1965 până în 1989), Nicolae a fost şi lăudat, dar şi hulit.

Printre motivele de laudă s-au numărat faptul că nu a acceptat staţionarea armatelor sovietice în România, neparticiparea statului român la invadarea Cehoslovaciei în 1968, dar şi faptul că a permis, în plin Război Rece, participarea echipei olimpice naţionale la Olimpiada din 1984, ce a avut loc în SUA. Lucrurile care l-au plasat printre persoanele dispreţuite ale istoriei sunt: decretul din 1966, care interzicea avortul, dărâmarea multor biserici, dar şi sistematizarea, ce presupunea distrugerea satelor.

Nicolae Ceauşescu a fost însurat cu Elena şi au avut împreună trei copii - Zoia, Valentin şi Nicu. Despre acesta din urmă se credea că va fi viitorul şef al României comuniste.

Dictatorul, ca şi regimul pe care l-a instaurat, a murit în ziua de Crăciun a anului 1989, în urma unei revolte populare.