Main menu

header

12-01-1de Loreta Popa

- La data de 5 februarie se împlinesc 33 de ani de la premiera peliculei

Puţină lume şi-ar fi imaginat că Sergiu Nicolaescu are gustul comediei, capacitatea de a stârni râsul. Şi totuşi a reuşit. Filmul „Nea Mărin miliardar” a avut un record de spectatori, ocupând primul loc în topul filmelor româneşti din toate timpurile, cu peste 14 milioane de spectatori în cinematografe.

Cea mai apreciată comedie
Premiera filmului „Nea Mărin miliardar” a avut loc la 5 februarie 1979, într-o marţi. La 33 de ani de la premieră este cunoscut şi de generaţiile tinere. Filmul prezintă aventurile ilare pe care le trăieşte un oltean descurcăreţ prin simplitatea cu care trece prin tot felul de situaţii pe litoral. Nea Mărin (Amza Pellea), ajuns la mare, se trezeşte peste noapte în rolul unui miliardar american care trebuie să aibă de-a face cu mafioţii, cu presa, viaţa de lux şi altele. Acest lucru însă nu-l sperie. El rezolvă lucrurile cu calm, la fel ca la el în sat. Pe cât de mare este numărul celor care au vizionat cel puţin o dată filmul „Nea Mărin miliardar”, pe atât de puţini sunt aceia care ştiu că scenele de la începutul filmului, atunci când bandiţii răpesc fata miliardarului american Mr. Juvet şi sar împreună cu ea din avion, au fost turnate cu ajutorul unei echipe de trei paraşutişti militari de la Buzău, unul dintre ei deghizat în fata răpită. Şi mai puţini ştiu că Ştefan Bănică nu voia să filmeze, pentru că nu era timpul cum trebuie, iar Mihăilescu Brăila juca cărţi cu cascadorii.

Sergiu Nicolaescu: „Câteva zile am venit la filmări cu Salvarea”
Peripeţiile nu au lipsit. Pentru că echipa de filmare nu a avut şi viză de Germania, Sergiu Nicolaescu a decis să filmeze scenele respective pe aeroport, după care s-au urcat în avion şi s-au întors acasă. „L-am gândit îndelung pe acest «Nea Mărin miliardar». Nea Mărin este un rol creat de Amza Pellea, un actor ce nu poate fi înlocuit. Şi acum am un rol pentru Amza când îmi fac distribuţiile. Îmi lipseşte enorm. Amza era cu adevărat uluitor. Trecea cu uşurinţă de la personajele dramatice la personajele comice. Acesta era marele său talent. Vă spun sincer că el a contribuit decisiv la succesul filmului turnat toamna pe litoral, în răstimpul a 30 de zile, cu un buget de 6 milioane de lei. În ciuda ritmului de lucru susţinut, actorii au fost relaxaţi şi au lucrat cu plăcere. Am lăsat eu însămi neplăcerile deoparte. Abia terminasem o peliculă germană şi suferisem un accident la coloană în timpul filmărilor. Câteva zile am venit la filmări cu Salvarea, legat de targă în poziţie verticală. Am adunat 14.644.084 de spectatori la cinematografe ca să vadă acest film”, afirmă Sergiu Nicolaescu.

Sebastian Papaiani: „Comori puse bine la păstrare”
Gogu al lui Pupăză, Sebastian Papaiani, a avut un rol important în film. „Ce să spun despre «Nea Mărin miliardar». Că nea Puiu Călinescu, nea Colea Răutu, nea Brăila şi nu mai vorbesc despre Amza au murit şi românii i-au îngropat, pentru ca mai târziu să ştie că au comori puse bine la păstrare. Când mă gândesc la cele două bande formate din actorii noştri mari, la cât erau de buni, nu pot decât să-mi amintesc că trebuia să ies din platoul de filmare, căci muream de râs. Îmi era imposibil să mă abţin. Regizorul este aidoma unui bucătar care are grijă la ce ingrediente pune în mâncare pentru ca aceasta să nu iasă amară. Ţin minte că am căzut la filmările pentru «Nea Mărin miliardar». Trebuia să mă aşez pe un fotoliu. Am făcut-o fără să mă uit direct unde mă aşez şi am căzut pe mâner. Mi-am fisurat atunci două coaste, dar am terminat filmarea. Nu m-a ştiut nimeni. La Cinematograful «Patria», la premieră, am văzut filmul pe scări, pentru că era mare înghesuială. Am râs mult, că nu apucasem să văd toate scenele puse cap la cap”, spune Sebastian Papaiani.

Draga Olteanu Matei: „Aş fi fost foarte supărată dacă nu mă alegea pe mine”
Draga Olteanu Matei este poate cea mai în măsură să vorbească despre ce a însemnat acest film. „Amza a făcut un personaj naţional din nea Mărin. Este marele său merit. Am jucat-o pe Veta în «Nea Mărin miliardar» şi a fost o mare bucurie pentru mine. Am stat în Oltenia când eram copil, am deprins foarte bine dialectul oltenesc. Am vorbit cu Amza atunci, când m-a chemat să joc, şi când i-am spus cât sunt de fericită. Chiar am vorbit cu Amza şi îi spuneam că aş fi fost foarte supărată dacă nu mă alegea pe mine. Îmi amintesc că eram cu toţii emoţionaţi la scena cu tortul, deoarece nu era decât unul. Dacă nu ieşea din prima, altul nu mai era. Dar când s-a strigat «Motor!» totul a ieşit cum s-a văzut în film”, îşi aminteşte Draga Olteanu Matei.

Stela Popescu: „Amza nu a scăpat de eticheta «nea Mărin» până s-a prăpădit”
Stela Popescu a fost o spioană desăvârşită în film. Cuplul ad-hoc alături de Amza a făcut deliciul publicului. „Am mai jucat cu Amza Pellea şi mai înainte de «Nea Mărin miliardar». Devenise un personaj aşa de important, încât lumea nu-i mai spunea Amza Pellea, ci nea Mărin. Amza nu a scăpat de această etichetă până s-a prăpădit. Nimeni nu i-a spus «Uite-l pe Mihai Viteazul», ci «Iată-l pe nea Mărin». Bucuria cu care îl interpreta i-a cucerit pe oameni. A fost o încercare pentru Sergiu, de aceea şi-a făcut o distribuţie fenomenală, pentru a-şi asigura reuşita. Comedia se face ca şi farmacia. E nevoie de o putere de organizare mare pentru a scoate poanta. Era extrem de aspru, era foarte serios la filmări, nu mişca nimeni în front. Am fost mereu întrebată de scena antologică a maşinii decapotabile. Eu nu am permis de conducere şi atunci a trebuit să pună pe cineva să stea la picioarele mele şi să apese pe pedale, iar eu făceam pe şoferiţa”.

George Paul Avram: „Era o atmosferă de echipă”
George Paul Avram, interpretul unuia dintre jurnaliştii care alergau după nea Mărin, nu a uitat experienţa aceasta. „Şi eu, şi Rodica Mandache am avut câte un rol episodic în «Nea Mărin miliardar». Eram jurnaliştii care alergau după nea Mărin. Soţul ei, Aurel Mihailopol, celebrul fotograf, ne ducea cu maşina la filmările de la Mamaia. Era o atmosferă de echipă”.

Distribuţie în Cer şi pe Pământ

Dintre cei care au participat la crearea acestui film, mulţi nu mai sunt în viaţă: Amza Pellea a murit la 52 de ani; Vintilă Corbul a murit la 92 de ani; Ştefan Mihăilescu-Brăila, la 71 de ani; Ştefan Bănică, la 61 de ani; Puiu Călinescu, la 76 de ani; Colea Răutu, la 95 de ani; Jean Constantin, la 81 de ani; Dan Tufaru, la 58 de ani; Vasilica Tastaman, la 70 de ani; Hamdi Cerchez. E adevărat că ar trebui să fim recunoscători că îi mai avem alături de noi pe Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Stela Popescu, Mihai Mălaimare, Rodica Mandache, Petre Lupu, Adina Popescu, Ştefan Thury, George Paul Avram.

„L-am gândit îndelung pe acest «Nea Mărin miliardar». Este un rol creat de Amza Pellea, un actor ce nu poate fi înlocuit. Şi acum am un rol pentru Amza când îmi fac distribuţiile. Îmi lipseşte enorm. Amza a contribuit decisiv la succesul filmului“ - Sergiu Nicolaescu

- Durata filmărilor: 30 de zile
- Buget: 6 milioane de lei
- Spectatori la cinema: 14.644.084