Main menu

header

17-01-1de Elena Şerban

Carl Friedrich May este autorul cunoscut în întreaga lume mai ales datorită volumelor sale despre indienii din America de Nord. Winetou, Old Surehand sau Old Shaterhand sunt doar câteva dintre personajele principale ale scriitorului născut în Ernstthal (Germania), la 25 februarie 1842.

Karl May, aşa cum a ales el să semneze mai târziu, s-a născut într-o familie săracă de ţesători, cu 14 copii. La vârsta de 14 ani a început să studieze la seminarul pedagogic din Waldenburg (Saxonia), de unde a fost exmatriculat în anul 1859, după ce a furat şase lumânări. I s-a iertat păcatul şi a fost admis apoi la Seminarul pedagogic „Plauen” din Saxonia, dar a fost exmatriculat din nou. De data aceasta a fost acuzat că a furat ceasul unui coleg.

Se pare că nu au fost doar simple acuzaţii de vreme ce, timp de doi ani după acest incident, a fost urmărit de poliţie din cauza numeroaselor plângeri de furt şi de înşelăciuni depuse contra sa. A început o viaţă normală abia după anul 1880, când s-a însurat cu Emma Pollmer. Anii căsătoriei cu Emma au fost foarte productivi. A scris în această perioadă romanele care l-au făcut cunoscut în întreaga lume şi care au determinat milioane de copii să se joace de-a indienii.

Karl a divorţat de Emma în 1903. În perioada 1899-1900, scriitorul a efectuat o serie de călătorii în Orient şi a cunoscut-o pe Klara Plöhn, de care s-a îndrăgostit. Cei doi s-au căsătorit în 1904.

Deşi iubit de milioane şi milioane de copii, Karl May nu a avut urmaşi. La 30 martie 1912 a murit în urma unei paralizii cardiace asociate cu o bronşită acută astmatică.