Main menu

header

de Dana Purgaru

Vom fi din ce în ce mai mulţi, o vom duce din ce în ce mai greu pentru a supravieţui pericolelor ce ne pasc din toate părţile şi vom fi forţaţi să migrăm pe harta lumii părăsind oraşe ce sunt în prezent prospere, pentru a ne căuta refugiu din cauza schimbărilor climatice şi a foametei. Toate acestea, culmea, într-o lume dominată de tehnologie. Iată previziunile specialiştilor despre cum va arăta lumea peste un secol.

Migraţii masive din cauza climei
Potrivit ONU, peste o sută de ani, populaţia ar putea ajunge la 14 miliarde de la 7 miliarde cât e în prezent, iar conform calculelor, unul din trei oameni va trăi în sărăcie.
Temperatura globală va fi cu cel puţin 3°C mai mare, chiar până la 5°C până în 2100, în funcţie de nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce va afecta radical agricultura şi harta demografică mondială. Etapele de vreme extremă - valuri de căldură din ce în ce mai intense în Europa, secetă periodică în Africa, inundaţii din ce în ce mai devastatoare pe insule, tornade şi uragane - vor fi mult mai frecvente din cauza încălzirii climatice, iar diferenţele regionale se vor accentua, potrivit raportului Grupului de Experţi Interguvernamental pentru Evoluţia Climatului (Giec), discutat la sfârşitul anului trecut. „Dacă dezastrele vor surveni din ce în ce mai frecvent şi/sau cu o amploare mai mare, unele regiuni vor deveni inadecvate ca zone de locuit sau de menţinere a activităţilor de subzistenţă. În unele cazuri, emigrarea va deveni permanentă şi va introduce noi presiuni în noile zone de primire”, se afirmă în document.

Nivelul oceanului planetar va creşte cu trei metri
Europa de Vest şi de Est se pare că este o zonă de risc pentru valurile de caniculă, mai ales pe ţărmurile Mediteranei, Statele Unite şi Caraibe ar urma să se confrunte cu uragane cu potenţial mai devastator decât în prezent, în micile state insulare, principala ameninţare o reprezintă creşterea nivelului mării, în Africa de Vest se va accentua seceta în regiunile unde malnutriţia este deja răspândită, diminuând suprafaţa agricolă cu 50%, iar în Asia de Sud şi Sud-Est se vor dubla furtunile violente. Pădurea tropicală amazoniană va dispărea, la fel şi foarte multe insule.
Potrivit specialiştilor, calota glaciară va fi doar o amintire, nivelul oceanului planetar va creşte cu cel puţin trei metri, vom avea din ce în ce mai multe epidemii rezistente la medicamente, resursele de apă potabilă se vor reduce drastic, iar toate lipsurile vor duce la din ce în ce mai multe crize economice şi conflicte militare. De asemenea, flora şi fauna vor fi serios afectate - peste un sfert dintre speciile de plante şi de animale din prezent vor dispărea.

Multe oraşe vor fi pustiite
Printre oraşele ce vor rămâne fără locuitori peste o sută de ani, potrivit specialiştilor Hicomm, se numără San Francisco, Detroit, Veneţia, Mexico City, Napoli, Timbuktu (Mali) şi Ivanono (Rusia). Conform cercetătorilor de la Universitatea California, în marele oraş american San Francisco există 75% şanse să aibă loc un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter în jurul anului 2086. Metropola este unul dintre oraşele cu cea mai mare contracţie din SUA, determinată de procesul de strămutare a cetăţenilor din zonele scumpe şi cele periculoase de coastă către centru.
În ceea ce priveşte oraşul Detroit, important centru industrial american în trecut, populaţia a scăzut în mod constant din 1950 din cauza lipsei locurilor de muncă. Este de aşteptat ca acest proces să continue încet, dar sigur, iar şomajul se preconizează că va face ravagii. De exemplu, se prevede că în 2030 şomajul va ajunge la 10%, procent ce va continua să crească.
Un alt oraş afectat ireversibil de migraţia populaţiei este Ivanono din Rusia. Acesta a fost un mare centru al producţiei textile în perioada sovietică, însă în prezent acest centru regional, situat la nord-est de Moscova, are o populaţie de 448.000 de persoane, cifră ce scade continuu. Conform registrelor civile, numărul femeilor îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor, natalitatea scade progresiv, iar mortalitatea creşte.

Adio Veneţia!
Celebrul oraş Veneţia, emblematic nu numai pentru Italia, ci pentru întreaga lume, se va scufunda. De altfel, acest proces este observat de sute de ani. În secolul trecut, viteza de scufundare a uscatului a crescut în mod alarmant - 24 cm într-un secol. Dacă planul administraţiilor centrală şi locală de salvare a oraşului va eşua, acesta va fi eliminat de pe hartă peste o sută de ani.
Şi Mexico City se va scufunda peste un secol, dar nu în ocean, ci într-un imens strat apos ce este, totodată, principala sursă de apă potabilă pentru locuitorii metropolei. Aşadar, se poate spune că ori de câte ori un locuitor dintre cele 20 de milioane bea apă, oraşul se duce în jos, iar apa se împuţinează. Conform unor estimări ale specialiştilor mexicani, în ultimul secol, în anumite părţi, oraşul s-a scufundat cu nouă metri.
În ceea ce priveşte oraşul italian Napoli, o erupţie a Vulcanului Vezuviu i-ar putea pune capăt. Temutul vulcan a fost cauza unei distrugeri dramatice a oraşului Pompei, în anul 79 al erei noastre, iar în 1944 s-a trezit din nou la viaţă. Aproape o jumătate de milion de oameni locuiesc în „zona roşie” şi vor muri în cazul unei erupţii masive.
Diminuarea terenurilor fertile din cauza formării dunelor de nisip este o problemă gravă pentru multe ţări din sudul Deşertului Sahara, iar în cel mai mare pericol se află oraşul Timbuktu din Mali. Acesta are o vechime de peste 1.000 de ani, fiind un important centru al culturii islamice. În prezent, autorităţile fac eforturi pentru a transforma din nou pământurile nisipoase în zone fertile, dar unele părţi ale oraşului au fost deja acoperite de nisip.

Maşinile electrice vor fi viitorul
Din punct de vedere al resurselor, se pare că vom rămâne fără petrol şi gaze naturale şi doar câteva state vor mai avea resurse de cărbune. Aşadar, viitorul nostru depinde de evoluţia proiectelor de obţinere a energiei alternative.
Toate maşinile vor fi alimentate electric, ghidate prin GPS, ne vom deplasa din ce în ce mai mult pe calea aerului, în loc de telefoane mobile vom folosi holograme, iar cantitatea informaţională va fi copleşitoare. De asemenea, se pare că vom înregistra progrese considerabile în ceea ce priveşte planeta Marte, dar şi Luna.

Bucureştiul apune!

Conform unei cercetări efectuate de specialiştii români în agricultură, cele 350.000 de hectare afectate acum de deşertificare (din totalul de 24 de milioane) se vor tripla, urmând tendinţa globală. Cel mai afectat va fi sudul şi sud-estul ţării, şi este posibil ca din acest punct de vedere să aibă de suferit chiar Capitala, care este posibil să nu mai fie centrul economic al ţării. Din punct de vedere demografic, populaţia ţării noastre va continua să scadă, să îmbătrânească, dar şi să migreze simţitor în alte zone mai tentante.

- Un pericol uriaş pentru Terra, de care depinde viitorul omenirii, îl reprezintă asteroidul Apophis, ce ameninţă să lovească planeta în 2036.