Main menu

header

de Gabriela Niculescu

După ce anterior aţi putut citi despre legenda descoperirii cafelei şi despre metodele de decofeinizare, vă prezentăm, pe lângă secretele specialiştilor în cafea, şi modalităţile prin care puteţi obţine acasă diverse amestecuri, prăjindu-vă singuri boabele, dar şi reţetele unor băuturi pe care le întâlniţi adesea în meniurile cafenelelor.

Măcinaţi boabele de cafea chiar înainte să preparaţi licoarea
Soiul de cafea Arabica are o aromă superioară în comparaţie cu Robusta, iar din întreaga cantitate de cafea Arabica de pe piaţă, doar 15% îndeplineşte standardele calitative. De aceea este important să achiziţionaţi boabele de cafea de la o sursă de încredere.
Întotdeauna începeţi prepararea unei cafele cu boabe întregi şi proaspete de cafea Arabica. Acestea vor da o aromă cât mai profundă dacă vor fi folosite în maximum patru ore de la deschiderea pachetului. Păstrarea cafelei sub formă de boabe reprezintă „ambalajul natural” pentru a se menţine prospeţimea şi aroma. Măcinaţi boabele de cafea chiar înainte să preparaţi licoarea şi nu o cantitate mai mare decât utilizaţi. Cafeaua începe să-şi piardă din aromă în câteva ore de la măcinare. Măcinaţi boabele atât de fin cât spune fiecare reţetă. Astfel, pentru cafeaua făcută la filtru, boabele măcinate fin precum zahărul tos vor duce la un rezultat foarte bun. Scopul este de a realiza fierberea într-un timp scurt, de cinci minute. În cazul în care procesul de fierbere se finalizează în mai puţin de patru minute, boabele trebuie măcinate mai fin.

Gust amărui? Prea multă apă!
Utilizaţi aproximativ două linguriţe cu cafea măcinată pentru fiecare cană (aproximativ 200 ml). Atunci când cafeaua are un gust amărui înseamnă că nu s-a folosit destulă cafea. În cazul în care se doreşte o cafea mai puţin concentrată, după trecerea apei prin filtru se mai adaugă apă fierbinte. Cu cât procesul de producere a cafelei la filtru este mai lung, cu atât cafeaua va fi mai tare. De asemenea, cu cât sunt mai fin măcinate boabele de cafea, cu atât creşte şi tăria cafelei. Atenţie însă! Dacă se fierbe prea mult ori dacă boabele se macină prea fin, cafeaua va căpăta un gust amărui.
Folosiţi întotdeauna apă proaspătă şi rece. O cafea conţine 98% apă, deci este esenţial folosirea unei surse de apă cât mai bune. Pentru a filtra reziduurile de clor şi unele substanţe chimice din apă, ce produc un gust caracteristic, se poate utiliza un filtru de apă. Nu se foloseşte apa dedurizată!

Temperatura optimă: 100°C
Pentru fierberea cafelei, apa trebuie să aibă 100°C. În cazul în care temperatura este prea mică, va rezulta o cafea prea slabă, iar dacă este prea mare se va forma un gust amărui.
Trebuie să ştiţi că principala cauză de pierdere a aromei este reîncălzirea cafelei. Odată fiartă, cafeaua păstrată într-un recipient neacoperit îşi va păstra prospeţimea pentru nu mai mult 30 de minute. Vasele termorezistente sunt o soluţie foarte bună - sunt închise etanş şi izolează termic, prevenind evaporarea, astfel păstrându-se şi aroma.

O puteţi prepara acasă, prăjind-o în cuptor
Există numeroase sfaturi şi trucuri pentru a prăji boabele de cafea, astfel încât să puteţi obţine o băutură delicioasă. Crearea propriilor amestecuri personalizate de cafea prăjită este primul avantaj al acestei practici, ce nu necesită mult efort.
Este esenţial să ţineţi minte că, deşi boabele de cafea verde pot fi depozitate pentru o perioadă de peste un an fără să-şi piardă aroma, odată prăjite ar trebui folosite în maximum o săptămână.
Aveţi nevoie de un cuptor ce poate ridica temperatura la cel puţin 200°C, o tavă de prăjituri, o măsură mică de bucătărie şi o lingură de lemn. Puneţi boabele în cuptor şi amestecaţi-le până când observaţi că încep să se mişte de la sine, iar acest lucru se întâmplă în unul-două minute. Fiţi atenţi când îşi schimbă culoarea în cea pe care o doriţi. Veţi auzi cum încep să pocnească, lucru cunoscut sub numele de „prima crăpătură”. Imediat după aceasta vor începe iar să pocnească, fapt numit „a doua crăpătură”. Pentru ca boabele să se prăjească potrivit, puteţi opri cuptorul imediat ce începe „a doua crăpătură”. Dacă vreţi ca ele să fie prăjite mai tare, puteţi să le lăsaţi în cuptor puţin mai mult. Boabele vor căpăta un aspect lucios, iar din cuptor va începe să iasă fum. Odată prăjite după preferinţe, puneţi-le într-o tigaie, la răcit, într-un singur strat. Le puteţi pulveriza uşor cu apă, iar după răcire le puteţi depozita într-un recipient etanş.
În numărul următor puteţi citi despre impactul cafelei asupra sănătăţii, fiind cunoscut că, în ciuda faptului că unor persoane le este contraindicată, aceasta are şi numeroase beneficii.

Dicţionarul specialităţilor

- Espresso: deşi este considerat varianta mai tare a cafelei, are de două ori mai puţină cafeină decât aceeaşi cantitate de cafea normală. Diferenţele de preparare sunt următoarele: cafeaua la filtru este fiartă cu ajutorul aburului ce iese cu o presiune precisă, între nouă şi zece atmosfere, cafeaua obişnuită este fiartă prin amestec cu apă clocotită (la filtru sau la ibric), iar pentru espresso se folosesc cele mai bune sortimente de cafea, iar acesta se serveşte, de cunoscători, fără zahăr sau lapte.
- Cappuccino: e o combinaţie de espresso cu spumă de lapte. Aceasta din urmă e obţinută adesea tot cu aparatul ce face espresso (acesta are, de cele mai multe ori, o ieşire specială pentru abur, ce este ejectat într-un vas cu lapte ce face spumă).
- Caffé latté: este un espresso în care se adaugă cel puţin de două ori mai mult lapte decât cantitatea de espresso.
- Caffé mocha (mochaccino): se prepară tot ca un espresso şi se adaugă lapte, iar apoi deasupra se rade un pătrăţel de ciocolată.
- Caffé macchiato: la espresso se adaugă spumă de lapte şi caramel (sau numai una dintre cele două, depinzând de gusturi).
- Caffé Coretto: este un espresso ceva mai tare, pentru că este servit cu câteva picături de lichior (de mentă, de cireşe sau de cafea).

• Forma şi parfumul florilor de cafea sunt asemănătoare cu cele de iasomie, motiv pentru care cafeaua poartă şi numele de „iasomie arăbească“.

• Cu cât procesul de producere a cafelei la filtru este mai lung, cu atât cafeaua va fi mai tare. De asemenea, cu cât sunt mai fin măcinate boabele de cafea, cu atât creşte şi tăria cafelei.

• Cafeaua începe să-şi piardă din aromă în câteva ore de la măcinare.