Main menu

header

de Gabriela Niculescu

În numerele trecute v-am prezentat, pe lângă legenda descoperirii cafelei, metodele de decafeinizare, dar şi de preparare a diverselor amestecuri delicioase. Nu puteam să încheiem serialul despre acest aliment hipercunoscut pe tot globul fără să vorbim despre impactul cafelei asupra sănătăţii, deoarece, deşi în urmă cu câţiva ani studiile incriminau cafeaua ca fiind un factor de risc în apariţia cancerului, cercetătorii au realizat că aromatul produs este, de fapt, aducător de multe beneficii.

Protejează de diabetul zaharat şi de cancer
Cercetătorii de la Harvard afirmă că un consum regulat de cafea ne protejează de diabetul zaharat, de nemiloasa boală Parkinson şi de cancerul de colon. În plus, starea generală se îmbunătăţeşte, iar durerile de cap dispar.
Probabil vă întrebaţi de unde vin aceste beneficii. Ei bine, antioxidanţii şi cafeina sunt substanţele răspunzătoare pentru toate aceste lucruri.
S-au efectuat studii în Europa, ce invocă faptul că trigolina, componenta principală ce dă aroma şi gustul amărui cafelei, este o substanţă antibacteriană şi antiadezivă, astfel prevenindu-se formarea cariilor dentare.

Vă ajută şi în curele de slăbire
Cercetătorii care îi încurajează pe consumatorii de cafea susţin că femeile care consumă zilnic între două şi trei ceşti au un soi de protecţie împotriva cancerului de sân. Pe scurt, explicaţia stă în efectul cafelei asupra hormonilor feminini, estrogenii. Mult bine ar face cafeaua şi în cazul riscului de a dezvolta cancer al ficatului. Reiese acest lucru dintr-un studiu realizat pe mai bine de 60.000 de oameni de pe întreaga planetă. Şi în privinţa cancerului de prostată ar avea ceva de spus, în sensul că i-ar putea ajuta pe domni să nu dezvolte forme grave ale maladiei. Tot din influenţa cafeinei asupra hormonilor sexuali ar veni şi acest rezultat.
Cafeina este un bun adjuvant şi în curele de slăbire. Ea produce o stimulare rapidă a secreţiei biliare, deschide canalele biliare şi duce la eliminarea toxinelor. Pentru a beneficia de aceste virtuţi ale cafelei este bine să o beţi fără îndulcitori şi fără lapte sau frişcă. Totodată, băută înainte de masă, cafeaua neagră inhibă pofta de mâncare.

Măreşte pulsul şi energizează
Să nu uităm că niciun exces nu aduce lucruri bune, şi cum cafeaua are o „personalitate” puternică, poate provoca dezechilibre serioase în organism. Dacă este consumată peste măsură, poate duce la nervozitate, anxietate şi o creştere a pulsului. Cafeina stimulează sistemul nervos, fapt ce duce la o secreţie excesivă a adrenalinei.
Un alt efect negativ este faptul că reduce capacitatea oaselor de a absorbi necesarul de minerale, slăbindu-le rezistenţa şi crescând riscul de osteoporoză. Acest efect poate fi contracarat dacă amestecaţi cafeaua cu lapte. Pentru femeile însărcinate este bine de ştiut că o cantitate crescută de cafeină creşte considerabil riscul avortului, cel puţin aşa susţin rezultatele ultimelor studii efectuate în SUA.

Mască pentru tonifiere
După ce consumaţi cafeaua este bine să nu aruncaţi zaţul, deoarece acesta este o adevărată comoară pentru înfrumuseţare. El poate fi folosit ca o modalitate ieftină şi eficientă pentru exfoliere. Pentru aceasta umeziţi-vă pielea şi spălaţi-vă uşor cu o mână de zaţ, pentru a obţine un ten strălucitor.
Puteţi chiar combina un sfert de cană cu zaţ cu un ou, pentru a vă crea propria mască acasă, benefică atât pentru ten, cât şi pentru sâni. Aceasta vă va face pielea fermă şi tonifiată. Amintiţi-vă totuşi să aplicaţi o cremă hidratantă după curăţarea pielii.

Reţetă anticelulitică
Toate cremele anticelulitice au un ingredient comun: cafeaua. Iată cum vă puteţi prepara singure un tratament anticelulitic cu ajutorul zaţului de cafea:
În primul rând, trebuie să ştiţi că proprietăţile zaţului sunt mult mai eficiente dacă este călduţ. Apoi puteţi începe să vă pregătiţi baia, astfel încât să nu o murdăriţi. Reţineţi că zaţul pătează! Întindeţi un ziar pe gresia din baie, apoi amestecaţi un sfert de ceaşcă de zaţ proaspăt rămas de la cafea cu o lingură cu ulei de măsline. Poziţionaţi-vă pe bucata de ziar şi întindeţi compoziţia pe zonele afectate de celulită. Nu vă îngrijoraţi dacă o bună parte din compoziţie sfârşeşte pe bucata de ziar. Pe piele rămâne suficientă cât să-şi facă efectul. Împachetaţi acele zone într-o folie din plastic şi rămâneţi aşa câteva minute. Apoi, puteţi îndepărta folia din plastic şi rămăşiţele zaţului. Faceţi un duş cu apă călduţă, nu fierbinte. Tratamentul dă rezultate bune dacă este repetat de două ori pe săptămână.

Zaţul, bun la toate

Există multe întrebuinţări pentru zaţul de cafea chiar în curtea sau în grădina proprie. Dacă trăiţi într-o zonă cu soluri alcaline, folosirea zaţului în jurul plantelor dumneavoastră este o metodă ieftină şi eficientă pentru a echilibra compoziţia chimică a solului. Această soluţie le va oferi plantelor şi florilor dumneavoastră o şansă mult mai bună pentru o înflorire. Aceasta este o modalitate folosită şi pentru îndepărtarea furnicilor. În plus, crearea unui amestec de pământ cu zaţul de cafea le oferă plantelor un început bun pentru o viaţă sănătoasă. Acest amestec nu le dă doar posibilitatea de a creşte înalte şi puternice, ci le ajută şi în protecţia împotriva dăunătorilor. Totuşi, aveţi grijă să nu folosiţi prea mult zaţ, deoarece cantitatea de sare regăsită în acesta poate dăuna plantelor. Un lucru bun de ştiut pentru pescari este că viermii folosiţi ca momeală adoră zaţul de cafea. Înainte de următoarea partidă de pescuit puneţi viermii într-un vas cu zaţ, şi mai fericiţi de atât nu vor putea fi. Iarna, zaţul umed poate fi folosit pentru a preveni alunecările pe gheaţă, acesta având o aderenţă bună. Zaţul poate fi folosit, de asemenea, şi în interiorul casei. Pus într-un recipient cu găuri, poate fi utilizat pentru absorbirea mirosurilor neplăcute. Dacă vă veţi folosi de acest truc, asiguraţi-vă, în prealabil, că zaţul este complet uscat. Acest „ingredient” bun la toate, pus într-un castronel neacoperit, poate fi folosit şi în frigider, pentru absorbirea mirosurilor. Dacă găsiţi mici zgârieturi pe mobila închisă la culoare, zaţul de cafea poate fi de ajutor. Scufundaţi pur şi simplu zaţul în apă şi cu o perie mică daţi peste zgârieturi pentru a curăţa mobila.

• Cafeaua poate fi folosită şi pentru împrospătarea culorii părului roşcat, şaten sau brunet.

• Există studii ce atestă faptul că fumatul şi alcoolul provoacă mai puţine daune în cazul persoanelor consumatoare de cafea, însă, e preferabil să renunţaţi la obiceiurile nesănătoase şi să nu vă bazaţi numai pe ajutorul miraculos venit de la cafea.