Main menu

header

13-01-1de Elena Şerban

Frumoşi, talentaţi şi iubiţi de o lume întreagă. Doi actori cu nume grele la Hollywood, Audrey Hepburn şi Gary Cooper, au foarte multe lucruri în comun în afară de aceeaşi lună de naştere. Au fost îndrăgostiţi de actorie, au taţi englezi, au jucat împreună în filmul „Dragoste de după-amiază”, au fost premiaţi cu Oscar şi... au murit de cancer.

 

Audrey Hepburn

Cunoscută marelui public drept Audrey Hepburn, actriţa s-a născut ca Audrey Kathleen Ruston, la 4 mai 1929, într-o localitate din Belgia. Locul naşterii e oarecum surprinzător, ţinând cont de faptul că tatăl era englez, iar mama, baronesa olandeză Ella van Heemstra. După divorţul părinţilor, în 1935, Audrey a fost trimisă la o şcoală de fete din Anglia.

În perioada 1939-1948 a locuit în Olanda, apoi s-a mutat la Londra. Pentru a se întreţine financiar a lucrat ca model, şi apoi a jucat în câteva filme britanice, în roluri secundare. La un moment dat, i s-a propus să se mute în SUA, şi a jucat într-un spectacol de pe Broadway. Acesta a fost unul dintre cele mai importante momente din cariera frumoasei actriţe. În urma rolului din teatru, i s-a propus să joace într-o producţie hollywoodiană. Este vorba despre „Vacanţă la Roma”, în 1953. Graţia şi delicateţea actriţei cu origini europene au fermecat America, dar şi criticii. A primit un Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal.

A devenit rapid una dintre cele mai iubite actriţe. Sensibilitatea sa nu a fost indiferentă nici reprezentanţilor sexului puternic. Mulţi bărbaţi îşi doreau să fie măcar în preajma lui Audrey, dacă nu să îi devină soţi. Audrey a fost măritată cu Mel Ferrer din 1954 până în 1968, şi cu psihologul italian Andrea Dotti din 1969 până în 1982. Din cele două căsnicii au rezultat doi fii, Sean Hepburn Ferrer şi Luca Dotti. Frumoasa Audrey a murit în 1993, din cauza unui cancer intestinal. În ultimii ani de viaţă, ea a fost ambasador UNICEF şi a călătorit în toată lumea, pentru a ajuta şi a sensibiliza opinia publică.

Gary Cooper

13-01-2Frank James Cooper a fost unul dintre actorii din epoca de aur a Hollywoodului. A jucat mai ales în filme cu cowboy, însă a fost considerat un actor elegant şi distins. Asta se trăgea, probabil, şi din faptul că tatăl său, englez de origine, era judecător al Curţii Supreme din Montana. Actorul s-a născut la 7 mai 1901. Şi-a petrecut copilăria între SUA şi Anglia. După majorat a început să îşi câştige existenţa ca ajutor de fotograf, meserie din care a migrat uşor către actorie.

Rolurile de început nu au fost prea reuşite, însă în scurt timp s-a impus la Hollywood. Actorul, care şi-a schimbat numele în Gary în 1925, a jucat în peste o sută de filme, între care „Vulturul” sau „Ben Hur”. Plin de şarm, actorul a făcut sute de cuceriri în viaţa sa. El a fost însurat o singură dată, cu Veronica Balfe, însă a avut relaţii renumite cu Marlene Dietrich, Grace Kelly şi Patricia Neal. Din căsătoria cu Veronica, Gary a avut o fiică, Maria. În 1961, actorul a primit Premiul Oscar special. La câteva luni după primirea acestui trofeu a decedat în urma unui cancer generalizat.