Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Petru cel Mare este numele unuia dintre cei mai mari ţari pe care i-a avut Rusia. Născut la 30 mai 1672, ca fiu al ţarului Alexei Mihailovici şi al celei de-a doua sa soţii, Natalia, Petru se loveşte încă din copilărie de o serie de probleme. Astfel, chiar dacă este dorit ca ţar de poporul rus, în urma unor jocuri de culise de la palat, este obligat să accepte să împartă titlul de ţar cu fratele său vitreg, nu prea întreg la minte.

 

În copilărie, Petru a fost atras mai mult de arta războiului decât de carte. La 17 ani s-a îndrăgostit şi s-a însurat cu Evdochia Lopuhina, fiica unui mic boier, cu trei ani mai mare decât el.

Petru capătă puteri depline abia în 1696, când fratele său vitreg, Ivan, alături de care conducea Rusia, a murit. A început să se impună la curţile Europei, pe care le-a vizitat personal, alături de alte 250 de persoane, sub numele de Marea Ambasadă a Rusiei. Pentru a-şi face o părere exactă despre modul în care europenii priveau Rusia, Petru călătorea incognito, sub numele de Piotr Mihailov.

Pentru că în copilărie nu s-a prea omorât cu cartea, ţarul era ca un burete. Învăţa orice i se părea interesant în Europa. De la anatomie la construcţie de poduri şi topografie. A revenit în Rusia, şi, împreună cu oamenii pe care i-a adus cu el, a început să îi înveţe pe supuşii săi tehnicile moderne. Nu doar cunoştinţele sunt importante, probabil că şi-a spus ţarul, care a început un război şi cu... bărbile boierilor şi hainele lor. Astfel, Petru a poruncit că nu mai trebuie să existe boier în Rusia care să poarte barbă lungă şi veşminte lungi. O altă reformă a lui Petru a dat peste cap total Rusia. În 1699 a dat ordin ca ruşii să se alinieze la calendarul european, iar anul să înceapă la 1 ianuarie, şi nu la 1 septembrie. Alte măsuri care au schimbat Rusia: a fost de acord cu înfiinţarea primului ziar rusesc, a reorganizat ţara din punct de vedere teritorial şi a creat Senatul, instituţie care îl înlocuia când era plecat din ţară.

În 1703, Petru s-a despărţit de Evdochia, după ce s-a îndrăgostit de Marta, o suedeză care îi va face în timp 12 copii. Căsătoria dintre Petru şi Marta (botezată ortodox Ecaternia) a avut loc abia în 1711, chiar dacă relaţia lor dura de mai bine de 12 ani. Petru a mai rămas în istorie şi pentru că a întemeiat Sankt Petersburg, care e proclamat capitală a Rusiei. La 28 ianuarie 1725 ţarul a murit în urma unor afecţiuni renale. Avea 53 de ani, dintre care 43 de ani de domnie.